ЕК няма да променя закони за "Южен поток"

22090
ЕК няма да променя закони за "Южен поток"

Европейската комисия не смята да приспособява третия енергиен пакет към междуправителствените споразумения за "Южен поток", сключени между Русия и 6 страни от Евросъюза, заявиха от пресцентъра на еврокомисаря Гюнтер Йотингер, след като днес в Москва той и руският енергиен министър Александър Новак решиха да създадат специална работна група за „Южен поток", предаде Стандарт нюз.

Работната група ще обсъжда всички открити въпроси от правно и техническо естество, като в този кръг попадат не само междуправителствените споразумения между Русия и 6 страни от Евросъюза, но и тръжните процедури за изграждането на газопровода, оценките за въздействието му върху околната среда и разпоредбите на 3-ия енергиен пакет, съобщиха от Европейската комисия, предаде БНР.

Стойнев: Ако Йотингер се договори с Новак, можем още тази година да започнем „Южен поток”

Възможността да стартираме изграждане на „Южен поток” още през 2014 е реална. Всичко зависи от начина, по който ще се спора...

Оттам засега не дават подробности за нивото и състава на работната група и не коментират доколко руската страна е склонна да преговаря за „Южен поток". Подчертават обаче, че вътрешната координация със страните, сключили междуправителствени споразумения с Русия, ще продължи, както и че Еврокомисията остава на категоричната си позиция, че тези споразумения противоречат на европейското законодателство, и трябва да се преработят.

От екипа на комисар Гюнтер Йотингер подчертаха още, че за Европейската комисия няма опция за приспособяване на 3-ия енергиен пакет към междуправителствените споразумения – каквато идея лансира в началото на седмицата руският посланик в Европейския съюз. Третият енергиен пакет е много важен за нас, той няма нито да се променя нито да се предоговаря, обявиха от екипа на комисаря по енергетиката след днешните му разговори в Москва.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа