ЕК облекчава с 500 млн. евро годишно търговията на Украйна

15600
ЕК облекчава с 500 млн. евро годишно търговията на Украйна
Снимка: Getty Images / Guliver

Европейската комисия предложи на Украйна голямо намаление на митата на стойност около 500 милиона евро годишно в рамките на широкия си план за помощ, оповестен миналата седмица.

"Взехме серия от едностранни търговски мерки", заяви председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу, уточнявайки, че това ще донесе "икономическа полза от около 500 милиона евро на година", пише БГНЕС.

Той припомни, че Комисията е представила миналата седмица план за голяма помощ в полза на Украйна на стойност най-малко 11 милиарда евро под формата на заеми, дарения и търговски улеснения.

Държавните и правителствените ръководители на ЕС решиха миналия четвъртък на извънредна среща на върха, посветена на украинската криза, да подпишат политическата част от споразумението за асоцииране с Украйна преди изборите, планирани за 25 май.

Те решиха също Киев да се възползва предварително от намаляването на митата, планирано в споразумението за свободна търговия, което е свързано със споразумението за асоцииране. ЕС се надява то да бъде подписано до края на годината.

Едностранната мярка трябва да бъде одобрена от държавите членки и от Европейския парламент. Барозу настоя това да стане до юни. Тя ще бъде временна и трябва да се прилага до 1 ноември 2014 г.

Същевременно от руското външно министерство оповестиха, че декларацията за независимост на Крим е напълно законна.

Полският премиер казва, че ЕС ще наложи санкции на Русия след седмица

Още от понеделник, 17 март, Европейският съюз ще въведе санкции срещу Русия. Това заяви полският премиер Доналд Туск, цитиран от Reuter...

„Съгласно документа, Крим ще бъде демократично, светска и многонационална държава, която се задължава да поддържа мира, междуетническото и междурелигиозното съгласие на своята територия. Крим, като независима и суверенна държава в случай на съответните резултати на референдума, ще се обърне към Руската Федерация с предложение за приемане на република Крим на основания съответния междудържавен договор в състава на Руската Федерация като нов субект на Руската Федерация”, се казва в съобщението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа