ЕК отрича да е искала оставката на Янукович, съд в Киев пуска задържани протестиращи

16591
ЕК отрича да е искала оставката на Янукович, съд в Киев пуска задържани протестиращи

Европейската комисия не е искала оставката на украинския президент Виктор Янукович. Това заяви в свое изявление говорителят на Комисията Пиа Аренкилде Хансен.

Хансен изрично подчерта, че в официалното становище на ЕК има осъждане на използването на сила срещу мирни демонстранти, а не призив или препоръка за оставка на Янукович. По последни данни от началото на протестите срещу отказа на управляващите в Украйна да подпишат споразумение за асоцииране с ЕС са пострадали над 165 души след сблъсъци с полицията.

ЕС не мисли да налага санкции на Украйна

Европейският съюз не обсъжда възможно въвеждане на санкции по отношение на Украйна във връзка с протестите в страната и реакциите срещу...

Междувременно Окръжният съд в Киев, покриващ юрисдикцията на район „Шевченко”, масово освобождава задържани от полицията протестиращи студенти. Основният аргумент при всички случаи е, че доказателствата, представени от властите, не са оформени по законов ред.

От своя страна германският външен министър Гидо Вестервеле се превърна в поредния европейски политик, който подкрепи протестите, предаде Агенция „Фокус”. Той посочи, че протестите в Киев показват, че „сърцето на украинския народ бие с ритъма на Европа”. Германският канцлер Ангела Меркел подкрепи позицията му.

Именно Германия беше държавата, която предложи да изпрати лекар за задържаната в затвора Юлия Тимошенко. Берлин дори предлагаше Тимошенко да бъде лекувана на германска територия. Сега бившият украински премиер призовава към стачка докрай заради проваления договор с ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа