ЕК предложи конкретни мерки срещу трафика на хора

5295
ЕК предложи конкретни мерки срещу трафика на хора
Снимка: Getty Images/Guliver

Кризата в Либия и произтичащия от нея засилен миграционен поток през Средиземно море към Европа доминираха днешния Съвет "Външни работи", който се проведе в Люксембург. Първите дипломати на 28-те започнаха с минута мълчание в памет на стотиците загинали при вчерашния трагичен инцидент край бреговете на Италия.

В контекста на зачестилите в последно време трагични инциденти в Средиземно море Върховният представител Федерика Могерини свика извънредна среща във формат министри на външните и на вътрешните работи. В заседанието участва и комисар Димитрис Аврамопулос, който представи от името на ЕК план от 10 конкретни мерки за справяне с проблема, сред които борба с мрежите за трафик на хора, засилване на операцията на Фронтекс в Средиземно море, солидарно разпределение между страните членки на отговорността при приемането на бежанци и търсещи убежище. Двете най-важни мерки са - унищожаване на корабите на трафиканти и ускорена процедура за бързо връщане на нелегални имигранти. Унищожаването на кораби на трафиканти ще става по модела на операция "Аталанта", с която ЕС се бори срещу пиратите край бреговете на Сомалия. Отделно ще бъдат засилени морските патрули - т.нар. операции "Тритон" и "Посейдон".

"Договорихме се по три основни позиции. На първо място, укрепването на нашето търсене и спасяване по море. От друга страна, необходимостта да се борим заедно срещу престъпните групи за контрабанда на хора и да унищожаваме техните кораби. Третата точка се отнася до справедливото разпределение на тежестта при приемане и настаняване на мигранти между всички страни от ЕС", обясни Могерини.

Вицепремиерът Румяна Бъчварова изрази принципната подкрепа на българската страна за предложение мерки, като подчерта, че паралелно с проблемите по морските граници, ЕС не бива да забравя и силния миграционен натиск, на който са подложени и сухопътните, включително и България като външна граница на Съюза. Министър Даниел Митов постави акцент върху необходимостта от разрешаване на кризите в Сирия и Ирак, както и от максимално скорошното влизане в действие на споразумението за реадмисия с Турция и приемането на протокол за съвместно наблюдение на границите между България и Турция и България, Турция и Гърция. Той отбеляза нуждата от отделяне на повече средства от страна на ЕС за справяне с проблема с миграцията.

Темата за бежанците ще бъде обсъдена и на най-високо политическо равнище на свикания на 24 април извънреден Европейски съвет.

Съветът потвърди подкрепата за преговорите под егидата на ООН за сформиране на правителство на националното единство в Либия, което да може да разчита на подкрепата на международната общност. Постигането на национално помирение е от ключово значение за изграждането на ефективни държавни институции, които да гарантират сигурността и да работят за справяне с предизвикателствата на икономическата криза, тероризма и нелегалната миграция, смятат европейските външни министри.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа