ЕК предупреди за опасност за личните данни във Фейсбук

26459
ЕК предупреди за опасност за личните данни във Фейсбук
Снимка: Getty Images/Guliver

Еврокомисията (ЕК) предупреди гражданите на Европейския съюз да закрият своите акаунти в социалната мрежа Фейсбук, ако искат да опазят личните си данни от тайните служби на САЩ.

Предупреждението бе направено от адвоката на Комисията Бърнард Шима, в рамките на дело, което разглежда дали данни на европейски граждани са защитени, ако бъдат изпратени в САЩ. Делото пък бе заведено заради разкритията на бившия служител на американските тайни служби Едуард Сноудън, посочи британският в. "Гардиън", цитиран от БГНЕС.

"Вие сигурно ще се замислите дали да оставите своя акаунт във Фейсбук, ако имате такъв", каза Шима по време на изслушване на делото в Европейския съд в Люксембург.

След директно запитване по време на делото ЕК не можа да потвърди дали закона "Сейф харбър" (Safe harbor) в настоящия му вид може да осигури адекватна защита на данните на гражданите от ЕС при изпращането на тези данни през Тихия океан в САЩ. В същото време без този закон в сегашния му вид е нелегитимно да се пренася информация извън ЕС.

Освен Фейсбук, делото обединява оплаквания и срещу "Епъл", "Майкрософт", "Скайп" и "Яху".

Случаят разглежда и въпроса дали американската правителствена програма "Призм" (Prism) за събиране на данни е нарушила стандартите за "адекватност" на защитата на личната неприкосновеност на европейската Директива за защита на данни. Съществуването на програмата "Призм" бе разкрито от Едуард Сноудън, който показа, че данни на европейски граждани, притежавани от американски компании, са били предавани на разузнавателни агенции в САЩ.

Въпреки недостатъците обаче "Сейф харбър" е необходим както от политическа, така и от икономическа гледна точка, смята Еврокомисията. Според ЕК и участващата в делото ирландска адвокатска група за опазването на лични данни Digital Rights Ireland комисията трябва да бъде оставена да реформира закона чрез план от 13 точки, който да осигури по-доброто запазване на данни на европейските граждани.

От Фейсбук са отказали да коментират въпроса пред "Гардиън".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа