ЕК се принуди да предложи намаление на плащанията в ЕС за догодина

23002
ЕК се принуди да предложи намаление на плащанията в ЕС за догодина
Снимка: Getty Images

Европейската комисия съобщи, че е съставила нов бюджет за 2015 г., след като правителствата на държавите от ЕС и Европейският парламент не успяха да се споразумеят по-рано този месец.

В новия бюджет са предвидени плащания със 141,3 милиарда евро по-малко, което е само 0,7 на сто повече в сравнение с миналата година. В предишния вариант на бюджета плащанията трябваше да се увеличат с 3,3% в сравнение с предходната година.

Страните-членки се опъват за неразплатеното по бюджет 2014 на ЕС

Европейският парламент изрази недоволство и разочарование от неуспеха на преговорите с Европейския съвет за коригиране на бюджета на ЕС...

Страните-членки и европарламентът ще възобновят преговорите, след като те не успяха да се споразумеят на 18 ноември.

"Новите предложения за бюджета взимат предвид гледището на Европейския парламент и на Европейския съвет, като дават основа за възобновяване на преговорите", каза Кристалина Георгиева, заместник-председател на ЕК по бюджета и човешките ресурси.

Обсъждат се още плащанията за неплатените през годините сметки, които според някои възлизат на 30 милиарда евро. Комисията е предложила да покрие част от тези средства, като на преден план бъдат поставени научните изследвания, образованието и подкрепата за малкия и средния бизнес. "Това няма да се отрази на националните бюджети заради неочакваните приходи, най-вече от глоби", наложени на компании, нарушили антитръстовите правила на ЕК, съобщи комисията. Според страните членки обаче смятат, че приходите от европейски глоби принадлежат към националната хазна и ще се противопоставят на комисията по този въпрос.

Без споразумение относно бюджета на 1 януари ЕС ще може да харчи само една дванадесета месечно от сегашния си бюджет докато не се одобри новия бюджет.

Юнкер иска парите на частния сектор, за да стимулира икономиката на ЕС

Опасенията и слуховете, че Жан-Клод Юнкер ще се обърне към сложни финансови инструменти, за да търси по-висок икономически растеж в Евр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа