ЕП: Русия незабавно да се оттегли от Украйна

17324
ЕП: Русия незабавно да се оттегли от Украйна
Снимка: Getty Images/Guliver

Русия трябва незабавно да изтегли всички свои военни сили от украинска територия. Това се казва в резолюция, приета от Европейския парламент в четвъртък, съобщава пресслужбата на ЕП.

Депутатите определят руския „акт на агресия, изразяващ се в нахлуване в Крим“ като нарушение на международното право. Референдумът за отделяне на полуострова от Украйна, насрочен за 16 март", пък е наречен "незаконен и нелегитимен".

Всички телефони трябва да са с едни и същи зарядни, реши Европарламентът

Всички мобилни телефони трябва да имат едни и същи зарядни устройства. Това реши Европейският парламент днес, като прие промени в дирек...

Русия е в „явно нарушение“ на международното право, по-специално на Хартата на ООН, на акта на ОССЕ от Хелзинки, на меморандума от Будапеща от 1994 г. и на други международни конвенции, и нейните действия „представляват заплаха за сигурността на ЕС“, се казва още в резолюцията.

С резолюцията депутатите определят твърденията на Русия, че целта й е да защити руските граждани в Крим като „напълно неоснователни“, тъй като тези граждани не са обект на каквато и да е дискриминация. Резолюцията остро осъжда „оклеветяването от страна на руската пропаганда на протестиращи срещу политиката на Янукович като „фашисти““.

Евродепутатите призовават украинското правителство да гарантира защитата на правата на националните малцинства, включително украинците, чийто майчин език е руският. ЕП иска и нов режим, който да подкрепя всички малцинствени езици в страната.

ЕП подчертава необходимостта ЕС и държавите членки да разговарят с Русия с един глас и да подкрепят правото на обединена Украйна да определи свободно своето бъдеще.
Депутатите приветстват решението на Европейския съвет от 6 март да се преустановят преговорите за либерализиране на визовия режим и партньорските разговори с Русия. Те смятат, че в случай на руско анексиране на Крим, ЕС трябва бързо да наложи оръжейно ембарго и ембарго върху технологиите с двойно предназначение, както и ограничения за издаване на визи, замразяване на активи и да предприеме мерки по отношение на руските компании, особено в енергийния сектор.

ЕП одобри отпускането на допълнителни средства за Украйна и Западните Балкани

Европейският парламент одобри допълнително финансиране за Украйна и за Западните Балкани, приемайки днес с 596  гласа "за" и 63 "п...

Евродепутатите подкрепиха и предложението за отпускане на помощ от 11 млрд. евро за Украйна.

По-рано днес германският канцлер Ангела Меркел също изрази остра позиция относно действията на Русия.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа