ЕП иска да бъде даден старт на преговорите с Македония

17307
ЕП иска да бъде даден старт на преговорите с Македония
Снимка: Thinkstock/ Guliver

С 47 гласа за и 10 против Комисията по външни работи на Европейския парламент прие Резолюция, с която за девети път европейският законодателен орган изисква незабавно започване на преговори за членство на Македония в Европейския съюз.

Антимакедонските изменения на коалицията на евродепутатите от Гърция и България не повлияха на резолюцията, отнасяща се до последния доклад за напредъка на Македония. Докладчикът на ЕП за Македония Иво Вайгъл представи 16 компромисни изменения в отговор на рекордните 296 поправки на неговата проекторезолюция.

ЕП изисква конструктивен и приобщаващ диалог между правителството и опозицията. За девети път ЕП призовава за определяне на дата за начало на преговори без повече отлагане, с цел да не се губи инерция, да се увеличат реформите, свързани се европейското законодателство, като се засили процеса на демократизация. ЕП повтаря, че въпросът за името на Македония, който е двустранен въпрос, не трябва да представлява пречка за започване на преговори, въпреки че трябва да се реши преди края на процеса.

Андонис Самарас: Македонският език е измислен от комунистите

Острият език на Гърция по отношение на Македония не се промени дори в края на гръцкото председателство на Европейския съюз. Тон този пъ...

Също така ЕП подкрепя становището на Комисията, че неуспехът на Македония и Гърция да намерят компромис след две десетилетия на посредничество има пряко и отрицателно въздействие на европейските стремежи на страната и нейния народ. В документа се призовава двете правителства да предприемат конкретни стъпки към намиране на взаимно приемливо решение, като се повтаря важността и необходимостта от конструктивен подход за решаване на двустранните въпроси със съседите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа