ЕП иска хуманитарна конференция за бежанската криза в Сирия

18380
ЕП иска хуманитарна конференция за бежанската криза в Сирия

Европейския съюз трябва да свика конференция с хуманитарна цел, за да помогне на съседните на Сирия страни да се справят с все по‑нарастващия приток на бежанци, заяви ЕП в одобрена днес резолюция, съобщиха от българското представителство на ЕП, предаде БГНЕС.

Депутатите призоваха ЕС да предостави хуманитарна помощ за бежанците и да гарантира безопасно влизане и достъп до справедливи процедури за намиране на убежище в ЕС.

Хуманитарната конференция за сирийската криза с бежанците трябва да обсъди възможностите за подпомагане на страните, приемащи бежанци в региона (по‑специално Ливан, Йордания, Турция и Ирак), за да се справят с все по‑нарастващите бежански вълни и да запазят границите си отворени. Всеки ден хиляди сирийци бягат в съседните държави. По данни на ООН до края на 2013 г. 3,5 милиона бежанци вече ще са напуснали Сирия.

Освен върху хуманитарната помощ, конференцията трябва да се съсредоточи и върху укрепването на ролята и участието на ЕС в дипломатическите усилия за прекратяване на конфликта в Сирия, се казва още в текста. От името на Европейската комисия, комисар Барние потвърди съгласие за организирането на подобна конференция. Парламентът призовава ЕС, като най‑голям донор на хуманитарна помощ за кризата в Сирия, да "продължи своето щедро финансиране", за да отговори на нуждите на сирийския народ.

Държавите членки трябва да използват всички съществуващи закони и процедури на ЕС, за да осигурят безопасно влизане в ЕС и временен прием на сирийците, които бягат от страната си, заяви Парламентът. Депутатите приветстваха общия консенсус между страните членки, че сирийските граждани не трябва да бъдат връщани.

Бежанците трябва да имат "достъп до справедливи и ефективни процедури за убежище" в ЕС, заявиха депутатите, които потвърдиха необходимостта от по‑голяма солидарност с държавите членки, изправени пред натиск за приемане на бежанци.

Парламентът подчерта, че "европейските страни трябва да оказват помощ на имигрантите по море" и призова тези, които не се придържат към международните си задължения, да

преустановят връщането на лодки с имигранти на борда.

Страните от ЕС бяха приканени да се възползват от финансовата подкрепа от Фонда за имиграция и бежанци и Подготвителното действие "за пренастаняване на бежанци по време на извънредни ситуации".

Резолюцията насърчава страните от ЕС "да се справят с острите нужди чрез пренастаняване", в допълнение към съществуващите национални квоти и хуманитарното приемане.

Възможния приток на бежанци в страните членки на ЕС изисква "отговорни мерки", заявиха депутатите, които заедно с Комисията работят по планове за действия в извънредни ситуации, включително и върху възможността за прилагане на Директивата за предоставяне на временна закрила, "ако и когато условията го наложат".

В рамките на тази Директива от 2001 г., която досега никога не е влизала в действие, на бежанците ще бъде предоставено разрешение за пребиваване за цялата продължителност на периода на защита, както и достъп до заетост и настаняване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа