ЕП обяви 24 април за ден на жертвите на арменския геноцид

10939
ЕП обяви 24 април за ден на жертвите на арменския геноцид

Европейският парламент /ЕП/ обяви 24 април за европейски Ден в памет на жертвите на геноцида на арменците в Османската империя през 1915 година и призова Анкара да признае този факт. Съответната резолюция бе приета на заседание на евродепутатите в Брюксел, предаде БНР.

Европарламентът също така приветства предишни изявления на премиера и на президента на Турция, в които те изказват съболезнования на жертвите на престъпления против арменци в Османската империя.

ЕП: Турция трябва да признае геноцида над арменците

Европейският парламент призова днес Турция да използва 100-годишнината от османските зверства и да „признае Арменския геноцид&ld...

"Това е стъпка в правилната посока. Турция обаче трябва да продължи напред и да се възползва от годишнината от трагедията, за да продължи усилията за признаването и примиряването с миналото си, включително публикувайки официални архивни данни и официално признавайки геноцида, като по този начин положи основата на помирението между турския и арменския народ", се посочва в резолюцията.

Етническото прочистване и депортацията на арменци в Османската империя през 1915 година води до смъртта на стотици хиляди. Армения твърди, че репресиите са причинили смъртта на милион и половина души. Турция признава гибелта на половин милион.

Армения от своя страна приветства резолюцията на Европейския парламент, с която 24 април се обявява за Ден в памет на жертвите на геноцида над арменците в Османската империя и призовава Турция да признае геноцида.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа