ЕП одобри 1,80 милиарда евро заем за Украйна

7589
ЕП одобри 1,80 милиарда евро заем за Украйна
Снимка: Gettyimages

Планът за отпускането на 1,8 милиарда евро в средносрочни заеми, с които да се подпомогне балансът на изпадналата в рецесия Украйна, беше одобрен от депутатите в сряда.

ЕС ще вземе външни заеми и ще предостави средствата на Украйна, като запази лихвения процент. Изплащането ще бъде обвързано с ангажимента на Украйна за изпълнението на структурни реформи, с които да се решат проблемите, допринесли за сегашната криза.

МО: В България се води хибридна война заради Украйна

Министерството на отбраната (МО) е притеснено от опитите за манипулиране на общественото мнение чрез дезинформация, пропагандни кампа...

„Резултатът от днешното гласуване е силно политическо послание не само към Киев, показващо на Украйна, че ЕС стои твърдо зад нея, но и към онези страни, които се стремят да ни видят разединени в опитите ни да подпомогнем Украйна“, заяви докладчикът Габриелюс Ландсбергис (ЕНП, Литва).

Депутатите подкрепиха предложението на Комисията без промени с 492 гласа „за“, 107 „против“ и 13 въздържали се.

Проблеми с паричния поток на Украйна

Острата икономическа криза в Украйна се корени в дългогодишни структурни проблеми като корупцията. Тя допълнително се усложнява от въоръжения конфликт в източната част на страната, търговските ограничения, наложени от Русия и ескалацията на спора за доставките на руски природен газ. Украйна е загубила достъпа си до международните дългови пазари и вече не може да заема средства.

Откъде ще дойдат парите?

Полша се готви за "хибридна война"

Полша е изправена пред криза на сигурност в хода на войната в съседна Украйна, и има потенциал да се бъде въвлечена в "хибридна война" ...

Европейската комисия ще набере средствата чрез международния фондов пазар и ще ги предостави на Украйна без допълнителни лихви освен дължимите от ЕС към външните кредитори.

Украйна ще трябва да върне парите в срок от 15 години от получаването на заема.

Реформи в замяна на кредита

Условията по заема предстои да бъдат окончателно договорени между ЕС и Украйна в меморандум за разбирателство, с който Киев се задължава да изпълнява програма за реформи, целяща преодоляване на натрупаните фундаментални слабости, спомогнали за оформянето на текущия дефицит.

Проектодокументът включва реформи в управлението на публичните финанси, антикорупционни мерки, промени в данъчната администрация, реформи в енергийния и финансов сектор, както и мерки за подобряване на бизнес средата.

Ултранационалистки украински батальон се готви за още сражения

Крайнодесният батальон "Азов", чийто символ е черна свастика на жълт фон, се готви да защитава пристанищния град Мариупол в Югоизточна ...

След като ЕС и Украйна подпишат споразумението, парите ще бъдат преведени директно в бюджета на Украйна. Две трети от договорената сума може да бъдат отпуснати до края на 2015 г., а окончателният транш - през първото тримесечие на 2016 година.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа