ЕП подкрепи принципно признаването на Палестина

16019
ЕП подкрепи принципно признаването на Палестина
Снимка: Getty Images / Guliver

Европейският парламент подкрепи признаването "по принцип" на палестинската държава след серия от гласувания по въпроса в страните членки на ЕС, които разгневиха Израел.

Депутатите одобриха предложението с 498 гласа "за", 88 "против" и 11 "въздържал се", въпреки че това беше смекчена версия на първоначалното предложение, призоваващо страните членки на ЕС да признаят безусловно съществуването на палестинска държава, предаде БГНЕС.

Парламентът съобщи, че предложението "подкрепя по принцип признаването на палестинската държава и решението за създаване на две държави и смята, че те трябва да вървят ръка за ръка с развитието на мирните преговори, по които трябва да има напредък".

Гласуването идва часове след като Европейският съд нареди ЕС да извади палестинската ислямистка групировка "Хамас" от черния си списък с терористични групировки. Социалистите, зелените и радикалната левица в ЕП искаха директен призив за признаване на палестинската държава.

Но дясноцентристката Европейска народна партия на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, основната група в парламента, наложи компромисно предложение, обвързано с мирните преговори. "Няма непосредствено безусловно признаване на държавност", заяви лидерът на ЕНП Манфред Вебер. Но социалистът Джани Питела настоя, че това е историческо решение и победа за целия парламент.

Парламентите на Франция, Великобритания, Испания, Ирландия и Португалия приеха предложения, призоваващи правителствата им за признаване на палестинската държава. Швеция дори стигна по-далеч като официално призна Палестина като държава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа