ЕП прие фонда за плана "Юнкер", но с корекции

4093
ЕП прие фонда за плана "Юнкер", но с корекции
Снимка: БГНЕС

Европейският фонд за стратегически инвестиции (EFSI), който е основата на "плана Юнкер", беше приет от комисиите по бюджет и икономически и валутни въпроси в Европейския парламент (ЕП).

Евродепутатите не могат да постигнат съгласие около спорните планове за захранване на фонда от европейските изследователски и транспортни инвестиционни бюджети и призоваха за повече парламентарен контрол върху неговото управление и цели.

Докладът, изготвен от Хосе Мануел Фернандес от Комисията по бюджет и Удо Булман от Комисията по икономически и валутни въпроси, променя няколко ключови елемента от предложението на ЕК. Основната тема остава захранването на фонда.

За да се защитят бюджетни инвестиции на ЕС, предназначени за научни изследвания и транспорта, Комисията трябва да намери алтернативни източници за финансиране на Гаранционния фонд. Фондът следва да бъде постепенно захранен от годишните бюджетни процедури, докато не достигне 8 милиарда евро до 2020 г., се посочва в доклада на ЕП. Важно условие е самата гаранция да бъде "неотменима и безусловна" в името на спокойствието на инвеститорите.

Проектите трябва да бъдат икономически жизнеспособни, да отразяват приоритетите на ЕС и да имат по-висок рисков профил от тези, които могат да бъдат финансирани от Европейската инвестиционна банка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа