ЕП взима мерки срещу биологичните видове пришълци

15987
ЕП взима мерки срещу биологичните видове пришълци
Снимка: Getty Images / Guliver

Европейският парламент гласува на 16 април правила за ограничаване на проникването на "инвазивни видове" на континента и за справяне с онези, които вече са тук.

Глобализацията и засилването на транспортните връзки между различни региони улеснява пренасянето на видове в нова за тях среда. Някои се адаптират толкова добре, че изтласкват местната флора и фауна, като по този начин нарушават екоравновесието.

Микроби са погубили 90% от видовете, които населявали Земята?

Според нови твърдения на учени, базирани на изследвания на фосили, е имало микроорганизми, които са отделяли метан и е вероятно това да...

Мерките, които ЕП прие в сряда, "трябва да спрат нови инвазивни видове от навлизане в ЕС и да се справят ефективно с онези, които вече са се установили в Европа", заяви докладчикът Павел Поц (С&Д, Чехия) преди гласуването.

Мерките предвиждат съставянето на списък с вредни видове, които не трябва да бъдат внасяни в ЕС, транспортирани, предлагани за продажба, подарявани, държани, отглеждани или пък пускани на свобода. "Усилията за минимизиране на ефекта от инвазивни видове ще обхванат целия ЕС и ще бъдат по-добре координирани, което ще подобри тяхната цялостна ефективност", обясни Поц.

Някои от видовете, срещу които се вземат мерки, са вредни и за човешкото здраве, тъй като причиняват алергии, астма или различни други болести. Треската денга например се разпространява от вид комари, живеещи в Азия и пренесени за пръв път в Европа през 1979 г. с доставка на стоки от Китай.

"Изчисленията показват, че инвазивните видове причиняват щети в размер на 12 млрд. евро годишно на ЕС, като разходите продължават да растат", посочва Поц.

В Амазонската джунгла откриха над 150 вида непознати животни

Бразилският изследователски институт към музея по естествена история "Емилио Гоелди", който се занимава с изучаването на Амазония, съоб...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа