ЕС: Гръцкият дълг може да се преструктурира, но не и да се опрости

13794
ЕС: Гръцкият дълг може да се преструктурира, но не и да се опрости
Снимка: Getty Images/Guliver

Дебати за преструктуриране на гръцкия дълг, възлизащ на около 320 милиарда евро, са възможни, но не и частично опрощаване, заяви пред ТАСС източник от Съвета на ЕС, предаде БГНЕС.

"Обсъждане на възможността да преструктуриране на външния дълг на Гърция е допустимо, но не може да става и дума за каквото и да било частично опрощаване", подчерта той, добавяйки, че такова е настроението и на финансовите министри на страните от еврозоната, които проведоха вчера в Брюксел първото си заседание за тази година. Те по-конкретно обсъждаха резултатите от изборите в Гърция.

По думите на събеседника на ТАСС ако новото правителство в Атина откаже да обслужва дълга си, страната няма повече да получава пари от партньорите си в еврозоната и няма да може да разчита на заеми от частни инвеститори.

Сириза: Не може да се очаква от Гърция да плати дълга си

Нереалистично е да се очаква от Гърция да изплати изцяло огромния си дълг. Това заяви пред ВВС говорителят по икономическите въпроси на...

Лидерът на Еврогрупата Йерун Дийселблум вчера изрази удовлетворение от намерението на коалицията СИРИЗА да води политика на възстановяване на националната икономика в рамките на еврозоната. "Ние се радваме на тази амбиция. Такъв е и нашият стремеж. Готови сме да подкрепяме Атина в това отношение", подчерта той.

По думите на Дийселблум Еврогупата разчита да получи от новото правителство на Гърция обяснения за своите планове за възстановяване на националната икономика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа