ЕС, Русия и Украйна не се разбраха за газовите доставки през лятото

11567
ЕС, Русия и Украйна не се разбраха за газовите доставки през лятото
Снимка: Gettyimages

Тристранната среща ЕС - Русия - Украйна за газовите доставки през летния сезон приключи без подписване на договореност.

Заместник-председателят на Еврокомисията Марош Шефчович обаче заяви, че преговорите са потвърдили сигурността на руските газови доставки в Европа. Трите страни се договориха на следващата среща през април в Берлин да подготвят пакет от документи, които ще засягат отстъпките на газ за Украйна от 1-и април, източниците за финансиране и обемите на газ, с които ще се зареждат украинските газови хранилища. Освен това, страните са се договорили снощи да разглеждат цените на руския газ за Украйна на тримесечна основа.

Украйна: Няма да купуваме руски газ през април

Украйна не вижда необходимост да купува руски газ през април, заяви енергийния министър Владимир Демчишин. По думите Киев не вижда нео...

Руското правителство ще обсъди намаляване с от 30 до 100 долара за хиляда кубически метра на цената на газа за Украйна за второто тримесечие. По-рано руският енергиен министър Александър Новак заяви, че цената на газа, без отстъпка, ще бъде 348 долара. Украйна смята, че цената трябва да бъде 250 долара.

Същевременно председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че е все по-трудно да се поддържа единна позиция на Евросъюза за санкциите, наложени на Русия, заради участието й в украинската криза, предаде Ройтерс. Европейските лидери се споразумяха на срещата си в Брюксел, че икономическите санкции срещу Русия ще останат в сила, докато бъдат изцяло изпълнени Минските договорености, но някои от страните-членки ги подкрепят с неохота, призна Туск. Според европейски служители, пожелали анонимност, половината или дори повечето страни-членки са били склонни на известни облекчения на санкциите, но е надделяла позицията на по-твърдите членове на Съюза - те да останат в сила до пълното изпълнение на Минското мирно споразумение.

 

 

България не може да се справи дори краткосрочно при спиране на газа от Русия

България се оказа на последно място в Европейския съюз по степен на подготвеност, ако Русия реши да спре газовите доставки през Украйна...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа