ЕС иска Гърция в еврозоната

23711
ЕС иска Гърция в еврозоната
Снимка: Getty Images / Guliver

ЕС съобщи, че единствената му цел за Гърция е да запази страната твърдо в еврозоната.

"Единствената възможност, по която работи Европейската комисия, е да запази Гърция твърдо в еврозоната", заяви говорителка на ЕК на фона на слуховете, че смут на пазара може да принуди Атина да напусне валутния съюз. "Мисля, че ангажиментът на тази Европейска комисия към усилията на гръцките власти и гръцкия народ беше много ясен", допълни тя.

Еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси започна днес визита в Атина, за да направи преглед на напредъка по тежките мерки за строги икономии, които Гърция предприе в замяна на големи спасителни програми. Те бяха силно непопулярни и поставиха под натиск дясноцентристкия премиер Андонис Самарас да промени курса, за да запази правителствената си коалиция.

Миналата седмица премиерът, който има малко мнозинство в парламента, взе рискованото решение за провеждане на президентски избори, като първото гласуване на парламента се очаква в сряда. Ако кандидатът му Ставрос Димас изгуби, ще последват избори, като радикалната левица СИРИЗА има добри шансове да постигне победа. Партията се противопостави остро на политиката за строги икономии, която според нея е наложена на Гърция за спасяването на еврозоната и на западните банки, а не на страната.

В интервю за гръцкия вестник "Катимерини" от днес Московиси заяви, че е малко вероятно да се срещне с лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас. Той допълни, че нито пазарите, нито ЕС харесват тази несигурност, "но ние не се месим в гръцката политика". "Гръцкият народ ще избере съдбата си. Ние не трябва да влияем на това, но отново е логично да говорим с легитимни хора, които правят и мислят това, което ние мислим", заяви Московиси.

Гръцкият финансов министър Джикас Хардувелис предупреди, че Атина може да се изправи пред недостиг от финансиране, ако бъдат проведени предсрочни избори по средата на деликатни преговори с международните й кредитори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа