ЕС иска да спира водката, хайвера и диамантите на Русия

33711
ЕС иска да спира водката, хайвера и диамантите на Русия
Снимка: Getty Images / Guliver

Френският президент Франсоа Оланд съобщи преди срещата на върха в Брюксел, че със сигурност ще бъдат поръчани нови предложения за санкции срещу Русия от Европейската комисия. 

“Искаме да покажем на руските ръководители, че техните действия имат последствия и че сегашната ситуация не е приемлива”, заяви шефът на ЕК Барозу след среща с украинския президент Петро Порошенко, който пристигна в Брюксел, за да разговаря с европейските лидери. 

Барозу: Не желаем нова Студена война

Европейският съюз е готов да наложи още санкции на Русия, но не желае да се стига до нова Студена война. Това заяви председателят на ЕК...

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу също изрази увереност, че наказателните ограничения ще бъдат разширени, позовавайки се на решение на европейските лидери от края на юни. 

Барозу добави, че санкциите са само инструмент, но че “ЕС не е заинтересован от конфронтация с Русия или от нова студена война”. 

Българската позиция също е категорично за разширяване на санкциите Президентът Росен Плевнелиев определи украинската криза като “най голямото предизвикателство към сигурността в Европа след Втората световна война”. Според него Европа трябва сега да прояви решителност, за да върне Русия на масата на преговорите и да не допусне понататъшна ескалация на конфликта. 

Неофициално се говори, че новите санкции ще обхванат луксозния внос от Русия - водка, черен хайвер и диаманти, но решението за точния вид на ограниченията няма да бъде взето веднага.

ЕС може да отвърне на руското ембарго с поредна порция санкции

"Санкционното" надскачане между ЕС и Русия вероятно ще продължи. Днес председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу е провел телефо...

Украинският президент Порошенко, който пристигна в белгийската столица, за да се види с Барозу, с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпуй и други лидери, получи неочакван шанс да говори пред всичките 28 президенти и премиери. Той заяви, че Киев не иска война, а мир. Порошенко отрече, че страната му ще търси военна подкрепа срещу Москва, но даде да се разбере, че на срещата на върха на НАТО следващата седмица в Уелс ще призове съюзниците да споделят повече разузнавателна информация, както и да консултират украинските военни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа