ЕС наложи санкции на 21 руснаци и украинци, свързани с референдума в Крим

18283
ЕС наложи санкции на 21 руснаци и украинци, свързани с референдума в Крим
Снимка: Getty Images / Guliver

ЕС ще наложи пътни ограничения и ще замрази банкови сметки на 21 руски и украински лица, свързани с провеждането на референдума в Крим. Все още не се съобщават имената на порицаните личности, предаде BBC.

Информацията бе съобщена от латвийския външен министър Линас Линкевичус в Twitter, като той добавя, че до няколко дни ЕС ще вземе решение за допълнителни санкции. Настоящите ограничения бяха одобрени след среща на външните министри на страните от европейското обединение.

91% от руснаците са съгласни Крим да се присъедини към Русия

"91 на сто от руските граждани одобряват присъединяването на Крим към Русия", заяви президентът на фондация "Обществено мнение" Алекс...

По всяка вероятност става въпрос за 13 руски и 8 украински високопоставени представители.

"Опитваме да изпратим възможно най-силното послание към Русия", за да "разбере колко сериозно е положението" ден след т. нар. референдум в Крим, заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън при пристигането си за срещата на външните министри на ЕС, предаде БГНЕС.

Санкциите са безпрецедентни в историята на отношенията между Русия и ЕС след разпадането на СССР. Те са свързани с прилагането на втория етап от "постепенния отговор", за който се договориха европейските държавни и правителствени ръководители на извънредната си среща за Украйна на 6 март. Първият ограничен списък не би трябвало да включва членове на руското правителство, уточниха дипломатически източници.

На референдума в Крим вчера над 91% от хората гласуваха, че искат полуострова да стане част от Русия. Гласуването бе обявено за нелегитимно от Украйна, САЩ и ЕС.

Руски военни сили контролират Крим от края на февруари. Москва твърди, че те са там за защита на местното руско население.

91% от руснаците са съгласни Крим да се присъедини към Русия

"91 на сто от руските граждани одобряват присъединяването на Крим към Русия", заяви президентът на фондация "Обществено мнение" Алекс...

По-рано днес властите в Украйна одобриха започването на частична мобилизация на армията.

Кримското правителство пък побърза да обяви на сайта си, че рублата вече е официална валута на Крим.

Междувременно стана ясно, че САЩ също ще наложат финансови санкции спрямо седем представители на руското правителство, както и на сваления украински президент Виктор Янукович. Сред засегнатите ще бъде руският вицепремиер Дмитрий Рогозин. 

Днес бе определена и датата, на която ЕС и Украйна ще подпишат политическата част от споразумението за асоцииране. Тя ще бъде 21 март. Чрез този акт Брюксел ще засвидетелства подкрепата си към новата власт в Киев.

 

Украинските войници могат да служат на Крим или да си тръгнат

Украинските войници в Крим ще имат право да застанат на страната на новата сепаратистка държава или да напуснат полуострова, съобщи п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа