ЕС не харесва идеята за федерализация на Украйна, иска освобождаване и на Майдана

21275
ЕС не харесва идеята за федерализация на Украйна, иска освобождаване и на Майдана
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейският съюз е обезпокоен от проблема с териториалната цялост на Украйна и референдумите за федерализация на страната. Това обяви Майкъл Ман, говорител на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън.

"Обезпокоени сме преди всичко за териториалната цялост и суверенитета на Украйна", отвърна той на въпрос, засягащ плановете за провеждане на референдуми за федерализация на страната и пълномощия на властите в източната част на страната. От името на ЕС той призова страните да изпълнят договореностите от Женевското споразумение за Украйна.

По думите на Ман никой не трябва "да интерпретира споразумението, както му е удобно". "Става дума за изпълнение на всичко, което е записано в документа. Примерно, всички страни трябва да се въздържат от всякакво насилие, от заплахи и провокационни действия. Всички незаконно въоръжени групи трябва да бъдат разоръжени. Всички незаконно завзети сгради трябва да бъдат върнати на собствениците. Всички незаконно окупирани от украинските граждани улици, градини, площади и други обществени места трябва да бъдат освободени", каза Ман в отговор на въпрос как ЕС се отнася към факта, че киевската администрация окачествява тези изисквания като неприложими спрямо столичния площад "Независимост".

Същевременно американският вицепрезидент Джо Байдън коментира, че усилията на Киев в борбата с корупцията са недостатъчни.

ЕС се съгласи на преговори с Русия за газовите доставки

Европейският съюз се съгласи да проведе преговори с Русия относно газовите доставки за Европа през Украйна, като предупреди Москва, ч...

"Раздвижването и постиженията в Украйна са напълно недостатъчни, за да се почувстват резултатите от антикорупционната дейност", каза Байдън на среща с украински депутати и кандидат президента Пьотр Порошенко. Самият П орошенко, който се съгласи с тази оценка, каза, че страната очаква 27 млрд долара помощ отвън. "Но страната няма да получи нито една стотинка, ако не демонстрира решителни стъпки в борбата срещу корупцията, с гаранциите, че нито стотинка на данъкоплатците от целия свят няма да отиде не по предназначение", каза още Порошенко, наричан шоколадения крал на Украйна. Той е олигарх, забогатял от шоколадения и сладкарския бизнес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа