ЕС не иска икономическа война с Русия

24518
ЕС не иска икономическа война с Русия
Снимка: Getty Images/Guliver

В петък Украйна изглежда по-близо до ЕС с подписването на политическия аспект на споразумение за асоцииране с ЕС на срещата на върха на ЕС в Брюксел. Това става на фона на ескалацията на напрежението между Москва и Запада заради Крим. От друга страна не се очертават решения на ЕС за икономически санкции към Русия.

С подписването на политическата част от споразумението за асоцииране на Украйна, лидерите на ЕС показват силната си подкрепа за Украйна, която ще бъде представена в Брюксел от премиера Арсений Яценюк, пише АФП. Подписването става в условия на втвърдяване на тона към Москва, която отговори с подобни санкции на обявените от САЩ и Европа.

САЩ удариха по интересите на близки сътрудници на президента Владимир Путин, сред които началникът на кабинета му. Те добавиха още двайсет души в списъка от единайсет руснаци с вече замразени активи в САЩ. Президентът Барак Обама заплаши Москва, че ще отиде по-далеч и посочи "ключови сектори" на икономиката. "Русия трябва да разбере, че по-нататъшната ескалация само допълнително ще я изолира от международната общност", каза той.

В четвъртък вечерта лидерите на Европейския съюз, заседаващи в Брюксел, последваха примера и взеха решение за добавянето на 12 руски граждани и проруски украински граждани към техния списък, с което броят им достигна 33.

Няколко минути след това в кратко изявление Русия публикува свой собствен списък на санкциите срещу трима близки до Обама държавни служители и американски парламентаристи, включително консервативния сенатор Джон Маккейн.

"Нека няма съмнение, на всяко враждебно действие ще се реагира адекватно", предупреди Министерството на външните работи на Русия. Говорител на Кремъл описа като "неприемливи" санкции срещу Русия.

След като ЕС представи в петък своя нов "черен списък", очаква се Русия да отговори с подобен и към Европа.

Европейците се споразумяха и за отмяна на следващата среща на върха ЕС-Русия, насрочена за юни в Сочи, както и на двустранните срещи между страните от ЕС и Русия.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой подчерта, че ако липсва политическо решение на настоящата криза, Русия ще се изправи пред "последствия, които засягат много сектори на икономиката". Европейската комисия получи задачата да подготви "целеви мерки" за икономически санкции. Обаче само да ги подготви.

Няколко страни от ЕС изразиха силни резерви относно икономическите санкции, в контекста на силния растеж на търговията с Русия през последните години и енергийната зависимост. Сред страните свързани с Русия в този контекст е и България.

"Ние трябва да бъдем изключително предпазливи", тъй като ЕС трябва да запази и двете оръжия в случай на по-нататъшна ескалация и "защита на интересите" на европейците, предупреди белгийският премиер Елио ди Рупо.

Загрижени за риска от такива санкции, американските рейтингови агенции "Стандарт енд Пуърс" и "Фич" споделиха становищата си, изразявани чрез оценка на кредитен риск. Перспективата за кредитния рейтинг на Русия, според тях, е "негативна".

Японското правителство от своя страна реши да предложи помощ от 710 милиона евро под различни форми за Украйна.

В това време няколко украински кораби в Крим вдигнаха руски флаг. Вчера група въоръжени мъже поеха контрола върху украинския военен кораб "Тернопол", който е на котва в Севастопол. Според украински говорител "при превземането на кораба са използвани шокови гранати, чула се е автоматична стрелба". Няма съобщения за пострадали при нападението.

Премиерът на Украйна Яценюк предупреди, че ще отговори "с военни средства" на руски опит да се "анексират" проруските източни райони на страната. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу пък увери американския си колега Чък Хейгъл, че Москва няма намерение да нахлува в източната част на Украйна.

Киев обяви в сряда няколко мерки, подсилвайки съпротивата срещу Москва, включително въвеждането на визи за граждани на РФ, но въпросът за визите изглежда засега няма да се придвижва по-нататък. Междувременно Москва обяви, че администрацията в Крим е започнала издаване на руски паспорти.

Институционалният "блицкриг" (от нем.ез "светкавична война", бел.ред.) за обвързване на полуострова вече е почти завършен. Руската Дума ратифицира в четвъртък договора, подписан във вторник от президента Путин с проруските лидери в Крим след оспорван референдума, който с почти пълно единодушие поиска "в Русия". Руските депутати приеха и конституционната възможност за включването на Крим към руската територия. Съветът на Федерацията (горната камара) трябва да разгледа тези два текста в петък. Крим, според Русия и Крим, вече е част от Руската федерация.

И РИА"Новости" съобщи, че ЕС няма да има сега решение за въвеждане на санкции срещу Русия в сферата на енергетиката. Освен точковите удари по близки до властта руски и проруски личности и активите им, според един от източниците на РИА"Новости" следобед на 21 март между лидерите на ЕС ще се проведе дискусия относно сигурността на доставките на газ през Украйна. В сряда друг дипломатически източник информира, че държавните ръководители ще обсъдят въпроса за зависимостта от внос на енергия в контекста на развитието на събитията около Украйна.

В заключителния документ от срещата на върха може да влезе въпросът "за подобряване на енергийната сигурност", казва един от събеседниците на РИА"Новости". Друг източник, отговаряйки на въпрос дали няма да бъдат въведени енергийни санкции срещу Русия, казва: "Това е третата фаза (на санкции), а ние сега сме на втората".

Във връзка със събитията в Украйна страните от ЕС обявиха три етапа на възможни санкции срещу Русия. Първият – прекратяване на преговорите за ново базово споразумение ЕС-Русия и договор за либерализиране на визовия режим. Вторият - индивидуални визови санкции и замразяване на активи на редица официални представители, отмяна на срещата на върха ЕС-Русия в Сочи. Третият етап включва икономически санкции.

Срещата на върха ЕС поиска от Европейската комисия да разработи до юни план за действие за "намаляване на енергийната зависимост на ЕС от Русия". Това се посочва в проекта на заключителния документ за срещата в Брюксел на държавните глави и правителствените ръководители на 28-те страни от ЕС, според ИТАР-ТАСС.

"Срещата на върха на Европейския съвет изисква от Комисията да извърши задълбочен анализ и да представи до юни цялостен план за намаляване на външната енергийна зависимост на ЕС и по-специално за най-енергозависимите страни", се казва в документа, с който разполага ИТАР-ТАСС.

Сегашната доставките от Русия покрие около 60 процента от нуждите от петрол и газ на ЕС.

От своя страна френският президент Франсоа Оланд заяви в Брюксел, че Европейският съюз ще отмени планираната за юни среща на върха с Русия. "Има временно прекъсване на политическите отношения. Срещата ЕС-Русия не може да се състои при тези условия", заяви Оланд, цитиран от АФП.

Европейският съюз трябва да мисли за изхода от конфликта в Крим и да остави отворени всички канали за комуникация с Москва. Този призив отправи към държавните и правителствените ръководители на 28-те председателят на Европейския парламент Мартин Шулц. Той определи Кримската криза като голяма заплаха за системата за сигурност, изградена в Европа, след Втората световна война.

Междувременно Грузия и Молдова получиха също обещания за асоцииране.

Украйна започна да изтегля своите военнослужещи от Крим

Украйна започна да изтегля своите военнослужещи от Крим и техните семейства към вътрешността на страната, след като руските сили прину...

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com