ЕС няма да се разширява в близките 5 години

11575
ЕС няма да се разширява в близките 5 години
Снимка: Getty Images/Guliver

Жан-Клод Юнкер представи програмата и състава на Европейската комисия и включените в нея ресори и още веднъж заяви, че в идните пет години или до края на мандата на Комисията през 2019 г. няма да бъдат приемани нови страни-членки, предаде БГНЕС.

Юнкер обясни назначаването на комисар за преговорите за разширяване с факта, че това било поискано от комисии на Европейския парламент.

Украйна иска ЕС да й плати руската газова сметка

Европейската комисия е получила молба от страна на украинските власти за допълнителен заем в размер на 2 милиарда евро, заяви представи...

"Не искам да лъжа хората и народите. Не трябва да създаваме впечатление сред страните-кандидатки, че могат да станат членки в идните пет години. Няма да има нови членки през този мандат, това е невъзможно", заяви Юнкер.

Думите му бяха посрещнати с аплодисменти. Номинираният за председател на ЕК обаче отбеляза, че преговорите за разширяване ще продължат със същия устрем и ангажимент, както беше досега.

"Искам да поздравя страните кандидатки за членство в ЕС и да им кажа, че преговорите ще бъдат ускорени, но не е реално те да бъдат завършени до 2019 г.", категоричен е Юнкер.

"Нека задвижим отново Европа", каза още новият председател на ЕК пред евродепутатите, които се готвят да гласуват новия му екип. В обръщението си бъдещият председател на ЕК призова депутатите да подкрепят инвестиционен пакет на стойност 300 милиарда евро за стимулиране на икономиката и създаване на заетост.

"Ако ни дадете подкрепата си днес, ще представим пакета за заетост, растеж и инвестиции до Коледа", заяви Юнкер. "За тези, които мислят, че прекомерните икономии автоматично ще съживят растежа и ще създадат повече работни места, трябва да се откажете от тези идеи", призова той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа