ЕС официално обяви референдума в Крим за незаконен

20307
ЕС официално обяви референдума в Крим за незаконен
Снимка: Getty Images / Guliver

ЕС официално осъди референдума в Крим, определяйки го като "незаконен и нелегитимен" и обяви, че утре ще бъде взето решение за санкции, предаде БГНЕС.

"Референдумът е незаконен и нелегитимен и резултатът от него няма да бъде признат", заявиха председателите на Европейския съвет и на Комисията Херман Ван Ромпой и Жозе Мануел Барозу в съвместно комюнике.

Те уточниха, че външните министри ще се произнесат утре за нови санкции.

В същото време германският канцлер Ангела Меркел поиска в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин още наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) да бъдат изпратени в Украйна, съобщи германското канцлерство.

"Канцлерството предложи настоящото присъствие на ОССЕ в Украйна да бъде разширено бързо и да бъде изпратен по-голям брой наблюдатели в горещите точки, най-вече в източната част на страната, съобщи канцлерството в комюнике. "Това решение трябва да бъде прието с възможно най-голямо мнозинство на заседанието на постоянния съвет на ОССЕ във Виена", което ще се състои утре, казала още Меркел, цитиран от прес службата си.

Путин "оцени тази инициатива като положителна. Той прие да даде инструкции в този смисъл на руския външен министър Сергей Лавров", се казва още в комюникето. Германското канцлерство обаче осъди намесата на руски войници вчера в село в Южна Украйна, в област Херсон, отвъд границите на Кримския полуостров. Около 80 войници, хеликоптери и бронетранспортьори преминаха границата между Кримския полуостров и останалата част на Украйна.

Меркел призовала още за установяването на пряк контакт между руското и украинското правителство "за разрешаване на съществуващите проблеми".

Албания: Крим не е Косово

Официалните власти в Тирана се противопоставиха на сравненията между случилото се в Косово през 2008 година и днешният референдум за ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа