ЕС поиска от Сърбия да не увеличава износа си за Русия

20013
ЕС поиска от Сърбия да не увеличава износа си за Русия
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз поиска от Сърбия да не увеличава износа си на хранителни продукти за Русия и да не заема мястото на други европейски доставчици на руския пазар, пише белградският вестник "Блиц".

В същото време сръбската национална агенция ТАНЮГ съобщава, че в четвъртък е постъпил "демарш" на Европейския съюз в правителството на Сърбия, но не се посочва темата или детайли от този документ. От делегацията на ЕС в Белград отказаха да коментират.

Очаква се детайлите във връзка с исканията на Брюксел и сръбската позиция по този въпрос да бъдат обявени в петък следобед по време на специална пресконференция на министър-председателя Александър Вучич, която, както бе посочено, ще бъде посветена на "демарша на Европейския съюз".

В началото на август Русия ограничи за една година вноса на някои стоки от страни, които са наложили санкции срещу нея във връзка със ситуацията в Украйна - САЩ, държавите членки на ЕС, Канада, Австралия и Норвегия. В списъка на ограниченията са говеждо, свинско, птиче месо, зеленчуци, плодове, сирене и млечни и други продукти. Беше обявено, че Русия ще търси нови доставчици на храни, вместо западните.

Както обяви в четвъртък руското външно министерство, призивът на ЕС към трети страни да не увеличават доставките на хранителни продукти в Русия е "стремеж да запази мястото си на този пазар и да не допусне конкуренцията от други доставчици".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа