ЕС се готви да затегне сериозно санкциите срещу Русия

19221
ЕС се готви да затегне сериозно санкциите срещу Русия
Снимка: Getty Images / Guliver

Европейски дипломати са постигнали предварителна договорка в понеделник по списък с имена на хора, включително приближени на руския президент Владимир Путин, и фирми, на които ще бъдат замразени активите. Това са част от по-строгите мерки срещу действията на Русия в Украйна, предаде Reuters, позовавайки се на европейски дипломати.

Новият списък с имена се очаква да бъде публикуван във вторник или сряда. Той ще допълни онзи с 87 души и 20 организации вече обект на санкциите на ЕС, информира "Фокус".

Санкции върху руския газ и петрол не са необходими

Вече няколко десетилетия Русия изнася петрол и газ за енергийните пазари на Европейския съюз. Тези доставки за ЕС никога не са били инс...

Трима дипломати, пожелали анонимност, казват, че не могат да съобщят пълните подробности, но въпросните лица и компании са избрани защото подкрепят или имат облага от дестабилизирането на Украйна и руското анексиране на Крим.

Според информация на вестник Guardian санкциите ще засегнат сектори на руската икономика като банките, отбраната и добивът на енергия от високотехнологични източници.

Говорителят на премиера Дейвид Камерът обясни, че е постигната договореност, че в тези сфери трябва да има наложени ограничения. Не е ясно дали готвените мерки ще бъдат валидни за текущи или бъдещи договори.

Междувременно лидерите на Великобритания, Германия, Италия, САЩ и Франция се договориха на конферентна телефонна връзка днес да предприемат нови мерки срещу Русия заради украинската криза. Информацията съобщи съобщи френското президентство, цитирано от Ройтерс.

Барозу: Готова е правната рамка за секторни санкции срещу Русия

Европейската комисия подготви законодателни предложения за секторни санкции срещу Русия, заяви председателят на Европейската комисия Жо...

Лидерите са изразили съжаление, че Русия не оказва натиск върху сепаратистите да седнат на масата за преговори, и че не предприема действия за контрол над руско-украинската граница. Това става ясно още от съобщението от Елисейския дворец в Париж.

Ще продължи и мониторинга върху това дали Русия оказва пряка военна помощ на сепаратистите, информира АФП.

"При тези обстоятелства петимата държавни и правителствени ръководители потвърдиха намерението си да приемат нови мерки срещу Русия", са казва в документа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа