ЕС се прицелва в бизнесмените около Владимир Путин

47837
ЕС се прицелва в бизнесмените около Владимир Путин
Снимка: Getty Images / Guliver

ЕС иска да наложи санкции срещу бизнесмени, които са близки до руския президент Владимир Путин и които са обвинени, че са подкрепяли активно или са се облагодетелствали от дестабилизирането на Източна Украйна и анексирането на Крим към Русия, казват дипломатически източници.

Германските власти настояват за санкции срещу олигарсите. „Трябва да замразим банковите им сметки в европейските столици и да ги лишим от разрешение за пътуване”, заяви в събота вицеканцлерът Зигмар Габриел, като предвиди, че това ще бъде направено „следващата седмица”.

Днес следобед посланиците на 28-те страни от ЕС ще се съберат, за да обсъдят имената, които ще бъдат прибавени към черния списък, който вече събира 87 души и 20 компании, които не могат да получават визи и чиито авоари на територията на ЕС са замразени. „Нашата цел са приближените на Путин”, доверява в тази връзка дипломатически източник.

ЕС има нужда от неопровержими доказателства за участието на олигарсите, за да ги включи в черния си списък, тъй като всяко решение може да бъде атакувано в Съда на Европейския съюз, подчертава европейски източник. „Не знаем колко души ще бъдат засегнати”, признава той.

ЕС вече включи в черния си списък множество членове на Съвета за национална сигурност на Русия, като в събота той прибави шефа на ФСБ Александър Бортников, ръководителя на външното разузнаване Михаил Фрадков и секретаря на Съвета за сигурност на Русия и бивш шеф на ФСБ Николай Патрушев.

Във вторник ЕС трябва да потвърди приемането на мащабните икономически санкции, които засягат достъпа до финансовите пазари, продажбата на оръжия, технологиите в сферата на енергетиката и продукти, които могат да бъдат използвани както с мирна, така и с военна цел.

От самолетната катастрофа в Източна Украйна в средата на юли ЕС прие по-твърда позиция срещу Москва. Трагедията, която коства живота на 298 души, стана причина за решението на европейците да накажат руската икономика – въпрос, по който досега членовете на ЕС бяха разделени.

АФП

ЕК предлага на Русия следваща среща по газовите въпроси в края на август

Европейската комисия предложи следващата среща по въпроса с газовите доставки между еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер и рус...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа