ЕС трябва да се раздели с митовете за бюджета си, смята Калфин

17309
ЕС трябва да се раздели с митовете за бюджета си, смята Калфин
Снимка: БГНЕС

ЕС трябва да демитологизира бюджета си. Оттам трябва да започне търсенето на промяната във финансирането на Съюза. За това настоя Ивайло Калфин по време на първата работна сбирка на Групата на високо равнище за бъдещето финансиране на ЕС, която се проведе вчера в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на евродепутата.

Под ръководството на бившия италиански премиер и бивш еврокомисар Марио Монти представители на трите основни европейски институции са натоварени да предложат нови източници на приходи на бюджета, така че да се преодолее недостига на средства. Ивайло Калфин представлява социалистите в Европейския парламент в 10-членната група.

Според Калфин европейският бюджет е малък, не натоварва прекалено националните и изпълнява функции, които бюджетите на страните членки не могат да постигнат. По-голямата част от общите средства (94%) се връщат в страните и се управляват от правителствата, подчерта Калфин. Въведени през 70-те като допълващи, днес националните вноски са 85 на сто от бюджета, което променя виждането за общите разходи.

"Нашата цел трябва да е не да правим бюджета по-голям или да предлагаме нови данъци, а да го направим по-автономен и независим от конюнктурата", убеден е българският евродепутат.

Той добави, че най-голямото предизвикателство пред "бюджетните мъдреци", както наричат членовете на групата, е да убедят страните членки и гражданите, че има по-добри начини за финансиране на общите разходи от сега съществуващите.

Калфин смята, че част от националните вноски на страните могат да се внасят направо в бюджета на ЕС, да се ревизира формулата за изчисляването им, за да се подобри предвидимостта на разходите и да не се налагат доплащания към европейския бюджет, които не са предварително планирани. Калфин се обяви срещу обособяването на отделен бюджет на еврозоната. Според него прозрачността на договарянето на бюджета трябва да се подобри, като в преговорите се включат т.нар. подаръци, допълнителни средства за отделни държави, които сега се договарят на четири очи. 53 такива подаръка бяха раздадени в бюджета 2014-20. Калфин смята, че постепенно трябва да отпаднат ребатите (компенсации, давани на някои страни, нетни донори на бюджета).

Създаването на групата на високо равнище за бъдещото финансиране на ЕС беше оповестено от председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, председателя на
Съвета Антонис Самарас и председателя на Комисията Жозе Мануел Барозу на 25 февруари
2014 г. в Страсбург.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа