ЕС удължава санкциите срещу Русия до 15 март

6775
ЕС удължава санкциите срещу Русия до 15 март
Снимка: Gettyimages

ЕС ще вземе решение за удължаване на санкциите срещу руски и украински лица и фирми до 15 март следващата година с цел да продължи натиска върху Москва за прилагане на споразумението от Минск, съобщи "Уолстрийт джърнъл", цитиран от Mediapool.

В сряда решението ще се вземе на експертно ниво. Официално то ще бъде одобрено от Съвета на министрите в средата на септември. Настоящият режим на санкции изтича на 15 септември.

Санкциите на ЕС засягат 151 души, сред които са руски политически съветници, депутати, украински сепаратисти и ръководители. Основните фигури в списъка са вицепремиерът на Русия Дмитрий Козак, който е определян от ЕС за отговорник за интеграцията на Крим в Руската федерация след анексирането ѝ, както и Дмитрий Рогозин, който публично призоваваше за окупирането на Крим.

По-рано тази година представители на ЕС предложиха броят на включените в забранителния списък да бъде редуциран заради временно успокояване на ситуацията в Украйна, но мнозинството от държавите членки подкрепи удължаването на санкциите.

До 31 декември Русия и Украйна трябва да приключат с прилагането на подписаната на 12 февруари сделка за примирие в Минск. Част от споразумението включва прилагането на широкообхватни конституционни реформи от Украйна, за да засили автономността на източните райони на страната, където сепаратистите имат подкрепа.

Русия от своя страна трябва да изтегли силите си от Украйна и да върне контрола на окупираните територии на Киев. Москва все още отрича да има свои войници в Украйна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа