ЕС удължи срока на безмитния достъп на украински стоки

11092
ЕС удължи срока на безмитния достъп на украински стоки
Снимка: БГНЕС

Европейският парламент подкрепи удължаването на безмитния достъп за украинските стоки до европейския пазар, съобщи пресслужбата на ЕП.

Евродепутатите гласуваха с 497 гласа „за“, 78 „против“ и 56 „въздържал се“ първоначалното предложение на Комисията и така удължиха мярката, без да я отменят.

ЕП одобри търговски преференции за Украйна

На днешното си заседание в Брюксел Европейският парламент гласува за въвеждането на търговски преференции на ЕС за Украйна, предаде БГ...

Едностранната търговска мярка беше въведена за пръв път през април тази година, за да осигури незабавно облекчение за украинската икономика, след като Русия постави ограничения върху достъпа до пазара си вследствие на политическите събития в Украйна от пролетта. Първоначално мерките трябваше да бъдат за период от 6 месеца и след това да бъдат заменени от взаимно отваряне на пазарите в синхрон със Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, което беше подписано от Европейския и украинския парламенти през септември.

Въпреки това на 12 септември, след преговори с Украйна и с Русия, ЕС се съгласи да забави отварянето на свободна търговска зона между Европа и Украйна до 31 декември 2015 г., като част от цялостния умиротворителен процес в Украйна.

Едностранните търговски преференции премахват 94,7% от митата на ЕС, които се начисляват върху вноса на промишлените стоки от Украйна. Те отменят също 80% от митата върху вноса на земеделска продукция. Европейският съюз обаче запазва ограниченията върху безмитния внос на „чувствителни“ продукти, като зърнени култури, свинско, телешко и пилешко месо, както и преработени храни, за да не бъдат засегнати интересите на европейските производители. Украйна също е задължена да се съобрази с европейските здравни стандарти, да зачита човешките права, основните свободи и върховенството на закона.

Според статистическа информация предоставена от Украйна, износът на страната към ЕС за първата половина на 2014 г. се е повишил с 25% (587 млн. долара), което компенсира блокирания износ на стоки към Русия (–24,5%).

И след новите преговори за газ не е ясно колко ще купува Украйна

Украйна най-вероятно ще купи 4 милиарда кубически метра газ до края на годината, стана известно след приключване на днешните тристранн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа