ЕС въвежда система за спешни случаи в автомобилите

3843
ЕС въвежда система за спешни случаи в автомобилите
Снимка: Getty Images / Guliver

Европейският парламент гласува да бъде въведена автоматична система за спешни случаи във всички автомобили в целия Европейски съюз, съобщи Би Би Си.

Така аварийните екипи ще могат да достигат по-бързо до мястото на произшествието. Новите автомобили и лекотоварни превозни средства ще бъдат оборудвани със системата от 31 март 2018 г., предаде БГНЕС.

Устройството ще предупреждава автоматично спасителните служби, използвайки съществуващия номер за спешни повиквания 112. Технологията бе предложена още през 2012 г., но законодателството беше забавено поради опасения за поверителност. След преговорите между членовете на Европейския парламент и правителствата на ЕС беше договорено, че системата ще предоставя само основни данни като тип превозно средство, използвано гориво, време и място на инцидента.

Европейската комисия съобщи, че инсталацията на новата система ще добави още 100 евро към цената на автомобила.

Необходима е стандартна система за сигнализация при инцидент в Европа, защото "когато напуснеш страната си езиковата бариера е проблем и често дори не знаеш къде се намираш", заяви чешкият евродепутат Олга Сеналова, главният преговарящ по въпроса.

Депутатите казват в полза на проекта, че спасителните служби ще могат да достигат по-бързо до мястото на катастрофата и така да спасят повече човешки животи.

"Информацията ще се предава само при сериозен инцидент, когато сензорите за въздушните възглавници са се активирали. Неприкосновеността на личните данни ще бъде защитена." добави Олга Сеналова.

Германският евродепутат Ян Филип Албрехт, представител на Зелената партия, заяви, че технологията не следва да бъде задължителна.

"Последствията от това да бъдеш свързан със системата през цялото време означава, че възможността да бъдем следени е по-голяма".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа