Единодушие в ЕС

17319
Единодушие в ЕС
Снимка: Gettyimages

Канцлерът на Германия Ангела Меркел обвърза санкциите срещу Русия с изпълнението на споразуменията от Минск. „Няма как да отменим санкциите, след като до този момент е изпълнена само първата точка от споразуменията. Подобна стъпка би била грешна“, заяви Меркел в реч пред Бундестага. Както обеща, канцлерът положи всички усилия, за да обвърже „продължителността на действие на санкциите срещу Русия с договореностите, постигнати в Минск и тяхното спазване.“

Председателят на Християндемократическия съюз призова европейските държави да се обединят около обща позиция по отношение на украинската криза и свързаните с нея ограничения, които бяха наложени на Русия. „Не позволихме да ни разединят. Европейският съюз удържа пред това предизвикателство. Иска ми се – а и на цялото германско правителство му се иска – това да продължи и занапред“, посочи Меркел.

Позицията на германския канцлер беше приветствана и отвъд океана - в Белия дом. В телефонен разговор в навечерието на срещата на върха на ЕС президентът на САЩ Барак Обама е подчертал, че Русия трябва да бъде заставена да плати висока цена, в случай че продължава да подклажда насилие и несигурност в Украйна.

Подобна беше позицията и на европейските лидери, които подкрепиха Меркел в укора й към поведението на Москва. Единодушието е налице – Кремъл може да си отдъхне от санкциите едва тогава, когато преустанови подкрепата си за проруските бунтовници в Източна Украйна. От Кремъл гневно отрекоха обвиненията.

Руската икономика страда от ограниченията, които европейските лидери й наложиха. Въпреки това според икономическия министър в Москва „най-лошото е минало“ и страната започва да се стабилизира. От своя страна руското правителство разкритикува остро намерението на западните държави да обучават украинските военни. Москва подчерта, че присъствие на военни специалисти от САЩ и Великобритания по никакъв начин не спомага за разрешаването на украинската криза. „Присъствието им няма да спомогне за консолидация на доверието и намаляване на напрежението“, коментираха в Кремъл.

Der Spiegel

Путин подтикна Беларус и Казахастан да влязат във валутен съюз с Русия

Руският президент Владимир Путин предлага да се помисли за създаването на паричен съюз в бъдеще между Русия, Беларус и Казахстан, пре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа