Ефектът от обединението все още е спорен за източногерманците

14340
Ефектът от обединението все още е спорен за източногерманците


Само един на всеки двама източногерманци счита, че е извлякъл полза от обединението на Германия.

Това показва изследване на института Allensbach за 15 източногермански ежедневника и седмичника, предназначен за читателите от Източна Германия. То е било осъществено сред 1573 източногерманци между юни и юли.

Депутатите си тръгнаха, студентите запалиха изкуствената Берлинска стена

Депутатите безпрепятствено напуснаха сградата на Народното събрание, без протестиращите студенти да им пречат по какъвто и да е начин, ...

Точно 50% от анкетираните считат, че са излезли "победители" от Обединението, изтъквайки свободата на пътуванията и на изразяването на мнение или възможността за демократични избори, информира АФП. Същевременно 23 на сто са категорични, че са загубили от съюза на двете Германии, защото се чувстват като "граждани втора ръка", загубили са работата си или смятат за непризнато свършеното от тях преди 1989 г.

"Изненадващо" 27% от всички източногерманци понякога изпитват известна носталгия към ГДР, смятайки за "положителни" някои аспекти от миналото като сигурната работа, умерените наеми и много организираното отглеждане на децата.

За сметка на това 58% от анкетираните не изпитват носталгия, показва анкетата, осъществена сред 1573 източногерманци между юни и юли. Според анкетираните застаряването на населението е основното предизвикателство за Източна Германия – 66% се страхуват, че след десет години селата ще бъдат почти обезлюдени. Много млади германци от Източна Германия напуснали родната си област, за да намерят работа на Запад.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа