Египетски богаташ купува Euronews

12872
Египетски богаташ купува Euronews
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Египетски милиардер ще стане най-голям акционер в европейската новинарска телевизия Euronews.

Медията ще увеличи капитала си с 30 милиона евро и тези акции ще бъдат собственост на египетския милиардер Нагиб Сауирис. По този начин той ще бъде и най-големият акционер с 53% от капитала. Окончателното приключване на сделката трябва да продължи около два месеца.

"За Euronews новият акционер означава свежи пари за финансиране на развитието на телевизията. От 5 години ние правим много малко инвестиции в цифровизацията. Нашият избор беше много прост – или се развиваме, или намаляваме продукцията", каза Майкъл Питърс, председател на УС, предаде БГНЕС.

Той застана начело на медията в края на 2012 и предложи стратегически план за развитието на Euronews, която предава на 13 езика и в която работят 400 журналисти. "Този нов план имаше нужда от свежа финансова инжекция, която беше приета от акционерите. Те не могат да участват във финансирането, но вярват в развитието на канала. По тази причина се съгласиха с това увеличение", казва Питърс.

90% от капитала на Euronews е собственост на 6 обществени телевизии на страни-членки на Европейския съюз за телевизионно разпръскване: Франция, Италия, Русия, Турция, Швейцария и Мароко.

Нагиб Сауирис е наследник на империята Orascom и в момента притежава богатство на стойност 3,1 милиарда долара. Съгласно споразумението досегашните акционери ще имат право на вето, което предотврати всякаква промяна на редакционната политика от страна на новия акционер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com