Експерти: Не се знае какво е станало със самолета на Germanwings

18367
Експерти: Не се знае какво е станало със самолета на Germanwings
Снимка: Gettyimages.com

В самолетите Airbus има специална процедура за влизане в кабината на пилотите. Пилотите имат възможност да заключат вратата със специален код, но всъщност всеки от екипажа на даден самолет трябва да знае специален код, с който вратата на пилотската кабина може да бъде отворена при извънредна ситуация. Защо обаче на полета на Germanwings това не се е случило, като черните кутии показват, че капитанът е опитал да отвори вратата, а вторият пилот Андреас Любиц е бил жив – чувало се е дишането му?

Според информация за Любиц, той се е оттеглил за една година от Lufthansa, в момент, когато вече е обучаван и кариерното му развитие е вървяло нагоре. Цитират се данни, че Любиц е бил болен. След това той пак се връща в германската компания. Авиационната система е една от най-регулираните в света, посочи психологът Десислава Георгиева пред Нова телевизия. Няма как да е иначе – носиш сериозна отговорност като пилот, затова и всеки минава психологически тестове. Във всеки един момент пилотът може да откаже изпълнение на полет, дори на вратата на самолета, категоричен е Камен Филипов, пилот на Airbus. Първоначалните тестове за пилотите са много жестоки, добави той.

EasyJet промени политиката си след катастрофата на самолет на Germanwings

Най-големата британска нискотарифна авиокомпания EasyJet днес въведе правило, че в пилотската кабина на своите самолети, по време на ...

Прави страшно силно впечатление, че и Франция, и Германия се пазят от категоричност за умишлени действия на Любиц. Разследването на този случай може да продължи месеци и години, но като познавам германските служби, те ще се доберат до истината, уверен е експертът по въздушната сигурност Славчо Велков. Европа пренебрегва един вид нов тероризъм, който е далеч от исляма – тероризмът на „вълците-единаци”, добави той. Знаем малко за случая и трябва да наричаме нещата с истинските им имена – засега няма достатъчно данни за категорична сигурност. Не трябва да се забравя, че пилотските кабини са направени така, че да пази от външно проникване. А Любиц е бил и стюард и много добре познава процедурите.

Доколкото съм чувал от специалните части, има някакъв начин да се влезе и силово в пилотската кабина, но това не може всеки да го направи, каза Филипов. Дори при въвеждане на код отвън, отвътре може с превключвателя да се блокира вратата. Нека обаче да не пренебрегваме версията за здравословен проблем – когато единият от двамата пилоти излиза, кабината се заключва и пилотът, който остава при управление, слага задължително кислородна маска. В някои от нашите авиокомпании вече има процедура да влиза член на екипажа при излизане на единия пилот – стюардеса, заяви Филипов. И посочи, че снижението на Airbus-а може да е станало и заради неволно изключване на автопилота – ако на пилотът му е прилошало, може да се е подпрял на таблото за управление. Има и специални тренировъчни процедури – при някои ситуации действаш автоматично, а заради здравословен проблем на подсъзнателно ниво може Любиц да е реагирал неправилно, уточни Филипов.

Не знаем какво реално се е случило, обобщи психологът Десислава Георгиева. А Славчо Велков припомни, че в България е имало случай с инсулт на пилот и вторият летец е приземил самолета успешно на Летище Пловдив.

Според анонимни анкети сред пилоти Airbus A320 е бил модел, който не е бил харесван. Не се знае и защо Андреас Любиц е прекъснал обучението си за пилот за една година, но досега няма никаква информация за нещо изключително, тревожно или екстремистко в миналото му. Няма лош и опасен самолет - Airbus A320 е по-сигурен във въздуха от други модели, завърши Филипов.

Последният технически преглед на катастрофиралия самолет бил направен в България

Последният технически преглед на самолета на Germanwings, който се разби във Френските Алпи, е бил направен в София миналата година. То...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа