Експерти: САЩ прахосва пари за Афганистан и само създава корупция

18992
Експерти: САЩ прахосва пари за Афганистан и само създава корупция
Снимка: Getty Images / Guliver

Катери за страна, която няма излаз на море, отглеждане на соя там, където царуват пшеницата и оризът – това струват усилията на САЩ за възстановяване на Афганистан, но голяма част от 103-те милиарда долара помощ е чиста загуба, информира БГНЕС, позовавайки се на анализ на АФП.

Нека цитираме думите на главния специален инспектор за възстановяването на Афганистан Джон Сопко: "От 2001 г. до края на тази година САЩ ще са направили по-големи разходи за възстановяване на Афганистан, отколкото е струвал "Планът Маршал" за възстановяване на Европа след Втората световна война". От две години Сопко и неговият 200-членен екип Sigar не се колебаят да убеждават американските агенции, че хвърлят на вятъра парите на данъкоплатците и че тези пари захранват корупцията на елитите както в Афганистан, така и в САЩ.

"Една добра част от тези пари беше изразходвана мъдро, което не може да се каже за останалата част. Милиарди долари бяха прахосани", заяви Сопко пред АФП. "Ние построихме училища, които се сринаха, клиники без лекари, пътища, които са съсипани. Това е страшно. Ние изразходвахме много пари за малко време в една страна с твърде слаби контролни структури", добавя той. Сумата от 34,4 милиона долара, вложени в проект за отглеждане на соя е симптоматична за безхаберието на властите, които мислят, че знаят повече от афганистанците кое е подходящо за тях.

"Афганистанците не отглеждат соя, те не я обичат, не я консумират и тя няма никакъв пазар", обяснява Сопко. Той се опасява, че след пълното изтегляне на международната коалиция в края на 2016 г. рентабилността на американските пари за възстановяване на тази страна, разкъсвана от десетилетия война, ще бъде още по-слаба от сега. Предстои да бъдат изразходвани още 20 милиарда долара, което означава между 6 и 8 милиарда годишно. Сопко обаче не е против орязването на помощта. "Ако възстановяването бъде прекратено рязко, резултатът ще е плачевен. Афганистанците не могат да си позволят да финансират начина за управление, който им предоставихме. Сега те не могат да финансират полицията си, армията си, болниците си, пътищата си, заплатите", припомня той.

Има и допълнителен мотив за тревога: успоредно с изтеглянето на американските войски 40-те сътрудници на Sigar, работещи в Афганистан, ще трябва да си стягат багажа. Те за нищо на света не могат да останат без охрана в страна, която още воюва с талибаните. Въпреки това Сопко е изненадан от мудността на американските агенции в създаването на механизми за контрол върху разходите. Той все пак се надява бъдещото правителство да се заеме решително с борбата срещу корупцията и контрабандата на опиум, защото усилията на САЩ срещу наркотрафика се провалиха.

Сопко уточнява, че площите, засадени с опиумен мак, и производството и износът на опиум са се увеличили, а също и броят на потребителите му. Експерти дори твърдят, че в Афганистан се произвежда 90% от световния добив на опиум. Сопко заявява, че неговият екип прави всичко по силите си да ограничи това, но че трябва да се мисли не само за афганистанския народ, а и за ефективното използване на парите на американските данъкоплатци. "Афганистанците знаят много добре колко от тези пари се изразходват по предназначение и колко – не. В това е истинският срам. Хората, които страдат, са същите, на които ние би трябвало да помагаме", въздъхва главният специален инспектор за възстановяването на Афганистан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа