Електронната система за броене на гласове доведе до бунт и арести в Полша

10947
Електронната система за броене на гласове доведе до бунт и арести в Полша
Снимка: Getty Images / Guliver

Десетки демонстранти, водени от журналисти, свързани с десни медии в Полша, нахлуха в сградата на полската ЦИК и поискаха местните избори в страната да се проведат наново заради големи сривове в компютърната система на комисията. В резултат полската полиция арестува 12 души.

Скандалът с изборите в Полша става все по-голям, след като още в сряда, 19 ноември, един от членовете на полската ЦИК – Казимиер Чаплински, напусна поста си. Причината – доказана успешна хакерска атака срещу електронната система за преброяване на гласове, използвана от полската ЦИК, пише Wall Street Journal.

Шистовите инвеститорите бягат от Полша

Прехваленият бум за добив на шистов газ в Полша по същество се превръща в скъп и безперспективен проект, пише "Файненшъл таймс". Осъзна...

Местните избори в Полша се проведоха миналата неделя (16 ноември). Екзитполовете на Ipsos тогава показаха, че консервативната опозиционна полска Партия на справедливостта води. Още тогава управляващата Партия на гражданите на полския премиер Ева Копач призна поражение.

Във вторник, 18 ноември, излязоха първите официални резултати от полската ЦИК. И шокът беше налице – 10 от общо 16 региона в Полша отидоха в ръцете на Полската земеделска партия, която е по-малкият член на управляващата в страната коалиция. Това веднага предизвика реакция и се стигна до разкритията за хакерска атака на системата.

Според Партията на справедливостта много от гласовете са обявени за невалидни, защото много избиратели гласували за по един кандидат от всяка листа на отделните партии, а не само за един. Но кандидатът на консерваторите за кмет на Варшава – Яцек Сашин, вече обяви, че има твърде много нередности и вотът трябва да бъде направен отново. Полският президент Бронислав Комаровски обаче каза, че не се съмнява в честността на изборите, но призна, че електронната система за броене на гласовете се е провалила.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа