Елизабет Втора влиза в историята като най-дълго управлявалия английски монарх

9567
Елизабет Втора влиза в историята като най-дълго управлявалия английски монарх
Снимка: Getty Images / Guliver

Очаква се съвсем скоро английската кралица Елизабет II да влезе в историята като най-дълго управлявалия монарх на Великобритания.

На 9 септември това ще бъде потвърдено официално, тъй като тогава се навършват 63 години и 7 месеца, откакто Елизабет Втора е начело на британската монархия.

В САЩ създадоха коридор за пеперуди

2400-километров коридор за пеперудите монарх, които мигрират между Мексико и Минесота ще създаде администрацията на американския презид...

Елизабет Втора сяда на трона, когато е на 25-годишна възраст. Това се случва след смъртта на нейния баща – Джордж VI, на шести февруари 1952 г.

Елизабет Александра Мери е родена на 21 април 1926 г. Тя е по-голямата от двете дъщери на Джордж Шести и неговата съпруга Елизабет Боуз-Лайън. Тя е най-пътуващият държавен глава в света. Одобрява превръщането на империята в общност, казвайки, че това е „изгодна и цивилизована метаморфоза“. Неделимостта на короната е изоставена през 1953 г. и титлата „глава на общността“ е прибавена към многобройните титли на кралицата.

През 1947 г. Елизабет II се жени за далечния си братовчед Филип Маунтбатън. Двамата заедно имат 4 деца – Чарлз - принцът на Уелс и бивш съпруг на покойната принцеса Даяна, принцеса Ан, принц Андрю и принц Едуард. Любопитен факт е, че Елизабет е първият монарх, който изпраща децата си в интернати, за да ги предпази от медийния интерес към живота им.

След Втората световна война се случва така, че монархията като институция почти напълно изчезва в Европа. Остават едва десетина монархии, като повечето от кралските семейства са роднини на Елизабет II.

Какво казва нацисткият поздрав на кралица Елизабет II

Реакцията на домашното кино на кралското семейство напомни за това какъв мощен взрив днес може да предизвикат кадрите от миналото, пише...

Българското царско семейство също е обвързано роднински с кралицата на Англия, като Симеон Сакскобургготски е един от нейните родственици.

Използвани източници: Independent; Wikipedia.

Автор: Теодор Спасов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа