Ердоган окончателно отказа да ходи в Москва за 9-ти май

11247
Ердоган окончателно отказа да ходи в Москва за 9-ти май
Снимка: Getty Images / Guliver

Турският президент Реджеп Ердоган окончателно отклони покана на руския си колега Владимир Путин да участва на церемонията по отбелязването на 70 години от победата на Съветския съюз над Нацистка Германия през Втората световна война, пише „Хюриет".

Руски дипломатически източници заявиха пред всекидневника, че на Парада на победата на 9 май в Москва Турция ще бъде представлявана от посланика в Русия, информира БЛИЦ. Председателят на турския парламент заяви по време на посещение в руската столица на 15 април, че той е „убеден, че президентът Ердоган ще се опита" да присъства на събитието в Москва.

Ердоган забрани демонстрации на "Таксим"

Турският президент Реджеп Ердоган предупреди да няма струпване на маси хора на площад "Таксим" в Истанбул за митинг, съобщават медиит...

Като основна причина за отказа на Ердоган се сочи изявлението на Путин, с което руският президент призна арменския геноцид. Ердоган веднага отговори, заявявайки, че Русия трябва да отговаря за действията си в Украйна и Крим преди да нарича масовото избиване на арменци в Османската империя през 1915 година геноцид.

Дипломатически източници в Москва поясниха пред турската медия, че поканата на Путин е била изпратена на Анкара през март, но позицията на руския държавен глава за арменския геноцид е подтикнала Турция да я отклони.

До момента само 12 от 68 поканени лидери ще посетят Москва за парада, включително от Китай, Индия, Южна Африка, Гърция, Сърбия и Кипър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа