Ероглу: Кипърският конфликт може да бъде решен още тази година

13939
Ероглу: Кипърският конфликт може да бъде решен още тази година

Лидерът на кипърските турци Дервиш Ероглу счита, че още тази година може да бъде постигнато решение на конфликта около разделения Кипър, който продължава десетилетия наред, предаде БГНЕС.

След срещата си с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун в Ню Йорк Ероглу заяви, че преговорите с кипърския президент Никос Анастасиадис за обединение на Кипър могат да дадат резултат.

Десетилетия наред кипърските гърци и кипърските турци се опитват да постигнат споразумение с помощта на ООН. Преговорите между лидерите на двете враждуващи страни бяха подновени през февруари, след като бяха спрени за 20 месеца. Това стана, след като те се договориха за обща декларация с основните принципи, по които ще се водят преговорите.

Конфликтът започва, след като на 15 юли 1974 гръцко-кипърски националисти извършват с подкрепата на Атина преврат на остров Кипър с цел присъединяването му към Гърция. Няколко дни по-късно турската армия нахлува на острова, като окупира северната, турска част. Повече от две десетилетия ООН полага напразни усилия за намиране на решение на конфликта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа