Естония е прегърнала дигиталния живот

41048
Естония е прегърнала дигиталния живот
Снимка: Getty Images/Guliver

Центърът на Талин е чаровно старинен - със загладени от времето павета по улиците и средновековни сгради на почти всеки ъгъл. Хората в този град обаче живеят в дигиталния свят и с ентусиазъм използват държавните и частни интернет услуги, ставайки пример за общество, което функционира предимно онлайн.

Естонците, които използват лични карти с микрочип, имат достъп до около 4000 услуги, сред които банкиране, регистриране на фирма и дори лицензи за риболов. Те преглеждат медицинските си досиета и поръчват предписаните им лекарства чрез смартфоните си. 98 процента от тях подават данъчната си декларация в интернет в рамките на минути, а около една трета от гласоподавателите дават вота си онлайн.

Обама обеща да защитава балтийските страни от Русия

Президентът на САЩ Барак Обама обяви днес планове за изпращане на още авиационни съединения и бойни самолети в балтийските страни, пред...

Докато Европа и САЩ дебатират върху ролята на технологиите във всекидневния живот, Естония ги е възприела като факт от живота, отхвърляйки настрана опасенията за поверителността на личните данни - гореща тема навсякъде другаде. През последните 23 години балтийската държава се е променила от член на Съветския съюз в една от най-свързаните държави, използвайки технологии, разработени предимно в собствените й граници. Останалата част от света и по-специално Европа, забелязва това. Бившият премиер на страната вероятно ще бъде новият вицепрезидент на Европейската комисия, отговарящ за дигиталното бъдеще на Стария континент.

В голяма степен решението на Естония да се дигитализира е подтикнато от един основен факт – тя не е имала друг избор. Когато Желязаната завеса пада, Естония има малко финансови ресурси и малко население, за да развие икономиката си. Местните политически лидери бързо осъзнават, че не биха могли да предоставят услуги по „западен“ образец и да сведат правителствените разходи до възможния минимум без новите технологии, сред които интернет.

На 15-годишна възраст естонците получават лична карта с микрочип, която съдържа личната им информация и им дава достъп до правителствени и комерсиални услуги. За да се защити информацията, всяка карта има уникален код, който трябва да се въведе преди използване на дигиталните услуги. Цифровите кодове по-трудно могат да се разбият, отколкото подписите и други форми на онлайн защита, казват експерти. Естония разчита на поддържана от правителството технологична инфраструктура, наречена X-Road, която свързва обществената и частната бази данни. Личната информация на гражданите се пази на отделни сървъри за стените на правителствени агенции, но системата позволява обмен на данни между държавата и бизнеса, когато гражданинът е даде съгласие.

New York Times

Сняг заваля в Естония

Юнски сняг изненада жителите на Естония, предаде Франс прес. За първи път подобно нещо се е случило на тази дата преди 32 години, през ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа