Европа е стресната от безпрецедентния поток от бежанци

10690
Европа е стресната от безпрецедентния поток от бежанци
Снимка: Gettyimages

100 000 бежанци само за месец юли са пристигнали в Европа. Тези цифри са абсолютни рекорди и Европа е стресната от безпрецедентните стойности на бежанския поток, който има най-високите стойности от 2008 г. насам, откакто Фронтекс - европейската агенция по охрана на границите води статистика.

Това каза в интервю за Агенция „Фокус” доц. Анна Кръстева, доктор хонорис кауза на Университета Лил 3, Франция, преподавател в Департамента по политически науки на НБУ, създател и ръководител на Центъра за миграционни изследвания.

Гърция прехвърля с влакове и автобуси бежанци към Македония

Положението в македонския град Гевгелия е непредвидимо. Гърция организирано с влакове и автобуси транспортира хиляди бежанци от Близк...

Тя подчерта, че това е три пъти повече отколкото за същия месец през миналата година. Доц. Кръстева изтъкна, че още през лятото на настоящата година е надминат целия поток от 2014 година - 280 000, като броят от 340 000 за полугодието януари-юли 2015 г. е три пъти по-висок от този за същия период миналата година - 123000.

Лъвският дял на бежанците е от Сирия и Афганистан. Африкански имигранти също увеличават потока - 9 от 10 търсещи закрила в Италия идват от Либия, като основната част от тях са от Еритрея и Нигерия.

Най-трагичното измерение на днешната бежанска криза е рекордно високият брой деца - най-високият за последното десетилетие”, обясни доц. Анна Кръстева като уточни, че бежанските потоци са фундаментално асиметрични.

„Тази асиметрия има два основни топоса - на портите и на приемните. „Порти” са страните, където първоначално пристига бежанският поток. „Приемни” са страните, към които трайно се стреми и иска да се установи бежанският поток”, каза още тя.

Армията се подготвя да се включи в охраната на границата

Въпреки уверенията на вътрешния министър Румяна Бъчварова, че няма особена промяна в миграционния натиск, стана ясно, че армията ще пом...

Доц. Анна Кръстева обясни, че през тези дни британската телевизия BBC е привлякла вниманието с един, по думите ѝ, симптоматичен за европейските политически страсти и раздори дебат между зам.-кмета на френския град Кале и консервативен депутат от партията на Фарадж. „Те бурно и невъздържано се караха през цялото време кой е виновен за бежанската криза на евро-тунела: дали Франция, която не прави нищо, за да задържи, контролира и регулира потока имигранти, които с цената на живота си се качват на влаковете за лелеяната Англия и създават множество рискове и за себе си, и за трафика, или Англия, която привлича мигрантите с мита за по-отворената си интеркултурна среда и по-добрите перспективи за помощи, работа, интеграция”, каза още доц. Анна Кръстева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа