Европа отбеляза годишнината от освобождаването на три концлагера

10594
Европа отбеляза годишнината от освобождаването на три концлагера

Европа се връща днес към ужасите, вършени на нейна земя от нацисткия режим и неговите съюзници през Втората световна война, на три възпоменателни церемонии за освобождаването на концентрационните лагери Берген-Белсен в Германия, Ясеновац, Хърватия, и Струтхоф, Франция.

В Берген-Белсен, където от 1941 до 1945 г. загиват 50 000 депортирани и 20 000 военнопленници, германският президент Йоахим Гаук изрази почитта си към Великобритания за освобождаването на лагера на 15 април 1945 г. Британските войници помогнаха за възстановяване на човечността в Германия, подчерта той в присъствието на 70 оцелели. Сред загиналите в Берген-Белсен е еврейското момиче Ане Франк, чийто дневник се превърна в един от емблематичните разкази за съдбата на евреите по време на окупацията.

В Ясеновац, хърватският Аушвиц, няколко стотин души - хърватски ръководители, оцелели и техни близки, както и граждани, присъстваха на възпоменателната церемония 70 г. след премахването на лагера, създаден от усташкия фашистки режим, управлявал Хърватия след нахлуването на хитлеристката армия в Югославия през 1941 г.

Ужасите на Ясеновац са предупреждение и ни припомнят, че никога не трябва да позволяваме дискриминацията и преследването заради национални, верски, идеологически и полови различия, заяви председателят на хърватския парламент Йосип Леко.

Историците не са единодушни за броя на жертвите, главно сърби и евреи, но също хърватски антифашисти, загинали в лагера, един от 80-те създадени от тогавашния хърватски режим. Цифрите варират от 82 000 до 700 000.

В Назвилер, североизточна Франция, се очаква по-късно президентът Франсоа Оланд заедно с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, председателя на Европейския парламент Мартин Шулц и други европейски водачи да отбележат освобождаването на концентрационния лагер Струтхоф, единствения, създаден от нацистите на френска земя.

В Струтхоф са изпратени 52 000 души, от които загиват 22 000. Лагерът е освободен през ноември 1944

Поход на живите в бившия концлагер Освиенцим

Около 8000 души, повечето от тях млади евреи, участваха днес в 21-ия Поход на живите в бившия нацистки концлагер Аушвиц-Биркенау, за да...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа