Европа срещу тероризма

18692
Европа срещу тероризма
Снимка: Gettyimages

След атентатите в Париж и разбиването на джихадистка клетка в Белгия, днес мобилизацията в Европа се засилва със срещата на външните министри, които се опитват да подобрят сътрудничеството на европейските страни в борбата срещу тероризма.

Срещата на външните министри в понеделник се вписва в усилията на ЕС преди заседанието на вътрешните министри на 28 януари в Рига, а и преди срещата на държавните глави и премиерите на 12 февруари, която ще бъде посветена на борбата с тероризма и с „европейските бойци”, които се връщат от Ирак и Сирия.

Доказателство за повишената международна мобилизация е и срещата, която ще се проведе в четвъртък в Лондон по инициатива на САЩ и Великобритания и която ще събере външните министри на страните от коалицията срещу джихадистката група „Ислямска държава”, която действа в Сирия и Ирак.

Сътрудничеството на разузнаването в борбата с трафика на оръжия и за създаване на общ регистър на пътниците на въздушния транспорт се превърна в приоритет на европейските лидери след атентатите в Париж, при които загинаха 17 души, и след мащабната антиджихадистка операция в Белгия. „Надяваме се, че с оглед на това, което се случи във Франция, в Белгия и на други места, Европейският парламент ще разбере, че трябва да размрази процеса по създаване на общ регистър”, заяви френският външен министър Лоран Фабиюс. Белгийският му колега Дидие Рендерс също призова за „повече обмен на данни, за да може да чуждестранните бойци да бъдат проследявани”.

Брюксел и Атина са в тясно сътрудничество, след като в събота двама заподозрени бяха арестувани в Гърция. Единият може да „има връзка” с джихадистката клетка, която беше разбита миналата седмица в Белгия, заяви федералната прокуратура, която ще поиска екстрадирането му.

Конкретен терористичен риск

Според полицейски източник от Гърция арестуваният е 31-годишен алжирец, който до пролетта на 2014 година е излежавал присъда в гръцки затвор за кражби. Но лидерът и спонсорът на белгийската клетка, планирала атентати срещу полицаи, все още е на свобода. Според белгийските власти това е 27-годишният белгиец с марокански произход Абделхамид Абауд, който се е сражавал в редиците на „Ислямската държава” в Сирия.

В събота белгийската армия започна да охранява някои застрашени обекти в Брюксел и Антверпен за първи път от 80-те години на 20 век. С тази цел около 3000 войници ще бъдат мобилизирани.

Във Франция девет души, които са заподозрени за връзки с Амеди Кулибали, бяха оставени в ареста до вторник вечерта. Френските власти подозират, че задържаните са оказали логистична помощ на Кулибали, който застреля полицай в Париж и после взе заложници в еврейски магазин.

В Германия седмичната демонстрация на антиислямското движение „Пегида” беше отменено заради „конкретен терористичен риск”. В петък в Берлин беше извършена операция срещу „ислямистките групи”, при което двама души бяха арестувани. При последната демонстрация на групата в Дрезден се събраха невиждано количество хора - 25 хиляди души.

В същото време, през уикенда в редица мюсюлмански страни бяха организирани демонстрации срещу карикатурите на пророка Мохамед, които бяха публикувани в първия брой на вестника „Шарли ебдо” след атаката срещу редакцията му на 7 януари, при която загинаха 12 души.

АФП

Рейтингът на Оланд скочи след атентатите

Доскоро френският президент Франсоа Оланд бе познат като най-нехаресвания държавен глава в новата история на страната. След ислямисткит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа