Европа трябва да последва примера на Ирландия

21024
Европа трябва да последва примера на Ирландия
Снимка: gettyimages

Европейските страни трябва да последват примера на Ирландия и нейната политика на икономии. Това казва един от най-влиятелните икономисти в Европа – Ханс-Вернер Син.

В четвъртък Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви исторически мерки в опит да съживи икономиката на еврозоната. Президентът на ЕЦБ Марио Драги обяви мащабна програма за количествени улеснения – ход, с който 1,1 трилиона евро трябва да бъдат инжектирани в икономиката на еврозоната. Според икономиста, който е президент на германския Институт за икономически изследвания, обаче печатането на пари няма да сложи край на кризата в еврозоната.

„Страните от Южна Европа казват, че не искат да следват ирландския път за икономии, че има друга възможност. Казват ”решаваме повече проблеми с печатането на пари”. Но дали това е правилният подход? „Емитираните пари облекчават трудностите, но точно затова намаляват и натиска върху правителствата да извършват реформи. Мога да препоръчам единствено всяка страна да последва ирландския пример”, отбелязва той.

„Може да си мислите, че Гърция е излязла от лабиринта или че се възстановява, но това не е вярно. Гърците все още имат висока безработица от над 25%, а при младежите тя стига до 50%. Безработицата е два пъти по-висока от нивото през 2010 година, когато за първи път се заговори за излизането на Гърция от еврозоната – ето до каква степен тази политика не функционира и не е полезна”, казва още Вернер Син.

Количественото улеснение предвижда намесата на ЕЦБ на пазарите, като всеки месец ще купува активи, предимно държавни облигации, за 60 милиарда евро, за да влее пари в икономиката. Германия се противопостави на схемата поради опасения, че купуването на облигации ще намали натиска върху страните да затегнат контрола над публичните финанси.

„Вместо да станем конкурентни и независими от паричните потоци отвън, ние ще вадим пари от печатницата. Това бе дългогодишна политика, която продължи през цялата криза. Така се движим от една политика на друга, вместо да извършваме необходимите реформи”, посочва икономистът.

Според него количественото улесняване няма да има силно отражение върху ирландската икономика. „Ирландия се справи сама. Ирландският балон се спука през 2006 година. Тогава нямаше кой да помогне на страната, нямаше спасителна програма, ЕЦБ не прие специален план, така че ирландският народ трябваше да затегне коланите”, посочва Вернер Син.

„Цените и заплатите бяха намалени. Нивото на цените се понижи с 15% спрямо 2006 година, имаше истинска девалвация, но това направи ирландската икономика отново конкурентна. Не забравяйте, че от миналата и от по-миналата година Ирландия отчита ръст в промишленото производство от над 20%, а това е чудесно представяне”, казва икономистът.

The Irish Times

3 държави трябва да възстановят над 100 млн. евро в бюджета на ЕС

Еврокомисията възнамерява да върне обратно в бюджета на ЕС 102 милиона евро. Те са били изплатени за подкрепа на селското стопанство на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа