Европейски депутати обвиниха Путин за случващото се в Киев, Руслана поиска санкции за Янукович

19736
Европейски депутати обвиниха Путин за случващото се в Киев, Руслана поиска санкции за Янукович

В момента в Киев властите нарушават законите на Украйна. Протестиращите реално нямат право да излязат на какъвто и да е протест, а по улиците на Киев работят провокатори, пратени там от президента Виктор Янукович. Това заяви популярната украинска певица Руслана Лужичко по време на пресконференцията на Европейския парламент относно положението в Украйна.

Руслана призова ЕС да наложи сурови санкции на самия Янукович и на Украйна, защото „той носи и пролива кръвта на страната ми”.  Вчера властите разпоредиха хората на Майдана да бъдат атакувани и да бъдат убивани, убедена е певицата. Според нея Русия активно се намесва в случващото се в Украйна, но въпреки това Руслана призова за мирен протест. Ние не сме фашисти, ние сме патриоти и искаме да спасим страната си – не слушайте националисти и милитаристи. Ако Европа не наложи санкции на Янукович, ще започна гладна стачка, закани се певицата. Тя вече веднъж заяви, че е готова дори да се самозапали.

МВнР: Не пътувайте до Украйна

По информация на българското посолство в Украйна, от 00.00 ч. на 19 февруари движението към и от Киев е блокирано от сили на МВР и Вътр...

Същевременно Елмар Брок, председател на Комисията по външни отношения на ЕП и член на ЕНП, призова бившия премиер на Украйна Микола Азаров да бъде разследван и да се провери дали не е участвал в пране на пари. Азаров подаде оставка още преди вчерашните кървави протести и се премести в Германия. Затова и Брок поиска от германските власти, както и от британските, да проучат дали бившия украински министър-председател не е вършил престъпление.

Германският консерватор не се спря дотук и обвини Русия, че оказва влияние върху политическия живот на Украйна чрез доставките на природен газ, чрез митата за украински стоки. „Това е несправедливо и недопустимо – Украйна трябва сама да реши съдбата си, украинските граждани сами трябва да вземат решение сами. Считам, че Владимир Путин е отговорен отчасти за случващото се в Украйна и предвид това какво става там, руският президент най-малкото трябва прекрати Зимните олимпийски игри в Сочи. Не желаем да преговаряме с Русия за Украйна – искаме да има добри връзки между Москва и Брюксел, но Украйна следва да е отговорна за съдбата си”, подчерта Брок.

Брок също подкрепи думите на Руслана и каза, че има информация за организирани крайни крила на футболни агитки, които подклаждат сблъсъците в Киев и ескалират напрежението.

На пресконференцията депутати от ЕНП поискаха свикване извънредно заседание на Европейския съвет, за да се обсъди налагане на санкции за Украйна. Освен това европейският депутат от Полша Яцек Сариуш–Волски счита, че Янукович и Върховната рада трябва да подадат оставка, да има честни избори и новото украинско правителство само да реши дали да продължи пътя на развитие на Украйна към Русия или към ЕС. "В моята страна добре знаем, че понякога за свободата и демокрацията трябва да се пролее кръв - Украйна показа, че е готова на тази стъпка", завърши полският евродепутат.

Европа настръхна след събитията в Украйна

ЕС няма да се поколебае да въведе санкции срещу лицата, свързани с репресиите и насилието в Украйна. Това заяви министърът на външните ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа