Европейският прагматик Доналд Туск

44398
Европейският прагматик Доналд Туск
Снимка: Getty Images / Guliver

Доналд Туск е един убеден европеец. Неговият балансиран стил успя да му извоюва успехи в полската политика и приятели в европейските столици. Тези качества ще му помогнат и на новия пост.
"Той е страстен, уверен и убеден европеец"- така Ангела Меркел изкоментира избора на полския политик за председател на Европейския съвет. Същите думи тя използва и през 2010 г., когато той получи престижната награда „Карл Велики” в Аахен- чест, оказвана само на големи европейски личности.

Отвореният към света, приятелски настроен и готов за диалог Туск рязко се различава от своя често безкомпромисен и войнствен предшественик на премиерския пост на Полша Ярослав Качински. Докато навремето изявите на Качински бяха посрещани едновременно с безпомощност и неприятно чувство, както от Берлин, така и от страна на Москва, Туск успя рязко да подобри германско-полските отношения и дори да изгради конструктивни отношения с Кремъл. В колективната памет вероятно завинаги ще остане прегръдката между Туск и Владимир Путин на мястото на катастрофата на полския президентски самолет в Смоленск. В същото време обаче Туск има способността да казва и неприятни неща- дипломатично, но все пак ясно, както се случи при посещението на Путин в Полша по случай 70-годишнината от избухването на Втората световна война. Тогава полският лидер напомни на своя гост, че не само Хитлерова Германия, а и Сталиновият Съветския съюз е прегазил Полша.

За много хора изборът на Туск за председател на Европейския съвет беше една изненада. В действителност още през 2012 г. за него се говореше като потенциален наследник на Жозе Мануел-Барозу. Тогава полският премиер на няколко пъти подчерта, че иска да се концентрира върху политиката в родината си. Фактът, че сега той променя позицията си, се дължи на няколко причини. След втората му победа на изборите през 2011 г. резултатите от проучванията разкриха, че партията на неговия съперник Ярослав Качински набира преднина. Затова отпътуването на Туск към Брюксел е един вид бягство напред.

Освен това налице е и руско-украинският конфликт, който, според полския външен министър Радослав Шикорски, е една явна "война". Това предоставя на Туск много по-различни възможности за влияние на върха на ЕС, отколкото преди на национално ниво. Слабостта на полския министър-председател, че говори по-добре немски и руски език, отколкото английски, дори и тук може да бъде от полза. Роден в Гданск през 1957 г., като млад той се е занимавал с активна дейност в профсъюза "Солидарност" за правата на човека и освобождаването от комунизма. В този смисъл той разбира постсъветския манталитет на руското ръководство много по-добре от новия шеф на външната политика на ЕС Федерика Могерини и останалите й западноевропейски колеги.

Германският християндемократ Карл-Георг Велман е убеден, че именно това е основната причина Туск да получи висшия европейски пост.
"Той е едно отлично решение", заявява одобрително Велман.
В Берлин Туск се смята за "разумен" и "непоколебим”. Неговото поведение на политическата сцена носи нещо от стила на Ангела Меркел. С нейната подкрепа Туск има шанс да заеме новия си пост с по-голяма тежест и по-активно и ефективно, отколкото своя предшественик.

Deutsche Welle

ЕНП подкрепи Доналд Туск за председател на Европейския съвет

Европейската народна партия (ЕНП) подкрепи кандидатурата на полския министър-председател Доналд Туск за поста председател на Европейск...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа