Европейският съюз е безсилен пред бежанците

9081
Европейският съюз е безсилен пред бежанците
Снимка: Getty Images/Guliver

Масовите бягства от Африка не могат да бъдат спрени. И смъртта в Средиземно море ще продължи. Само вълната на масовото недоволство на европейското общество постепенно ще утихва. А Европейският съюз се показа като безсилен пред новите предизвикателства.

Новите заключения от Брюксел представляват съвсем малки крачки за решаването на бежанската криза. Те само демонстрираха колко трудно е за европейците да се изправят пред лицето на новата трагедия с бежанците, макар и външно да изразиха солидарност. Фактите обаче сочат, че прословутите европейски ценности се потопиха заедно с потъналите лодки във водите на Средиземно море.

Емиграцията от Африка към държавите от Стария континент няма да стихне и след срещата на върха на европейските лидери; напротив – тя ще продължи и в следващите години, и по всяка вероятност ще става все по-масова.

Връзката на трафикантите с джихадистите

Истината обаче е една: ЕС е безсилен срещу наплива на бежанци. Общността можеше да направи една идея повече, за да отстрани причините, поради които тези хора бягат от родините си; тя трябва да разреши конфликтите, които водят до масова емиграция на гражданите от африканските страни. Това обаче би било трудно да се реализира, тъй като някои от държавите членки и до този момент отказват да се ангажират на политическо ниво с проблемите на бежанците.

Операциите за спасяване на нелегални мигранти в Средиземно море няма да бъдат по-ефективни, тъй като мисията „Тритон“ има твърде ограничен характер, точно както и предходната “Mare Nostrum”. Но дори и да не беше така, тя пак нямаше да пожъне търсените резултати: бежанците просто ще намерят други канали, по които да достигнат бленуваните европейски брегове. А планираните военни акции срещу корабите на трафикантите край либийското крайбрежие са не само рискови сами по себе си, но и откровено казано илюзорни.

Причината е простичка: в Либия няма нормално функциониращо правителство, което би могло да сътрудничи на държавите от Европейския съюз за справяне с нелегалната миграция. И още по-лошо: военните акции на държавите от Общността крият опасност от провокиране на джихадистите, за които отдавна е известно, че са свързани с трафикантите, които ежедневно прекарват с кораби през Средиземно море десетки бежанци.

Квотите за прием на бежанци в европейските държави

И ако напливът на мигранти от африканските държави не може да бъде спрян с военни операции в морето, то остават вариантите, които предвиждат отговорността за тях да бъде поделена солидарно между всички държави-членки на Общността. Лидерите в Брюксел се споразумяха да разпределят бежанците по цялата територия на Европейския съюз. Дотук добре. Само на теория обаче, тъй като редица организации, бранещи човешките права, нападнаха с остри критики решението на Брюксел да ограничи правото на бежанците сами да избират страната, в която да продължат съдбата си.

Африканските държави са виновни за трагедиите с бежанците

Покрай цялата суматоха обаче не бива да се забравя основното: не Европа, а африканските държави сами са виновни са трагедиите с бежанците, които зачестиха драматично в последно време. Войните, терорът, етническите и религиозните конфликти лежат в дъното на причините, които карат десетки хиляди граждани на черния континент да рискуват ежедневно живота си в търсене на по-добро бъдеще. Именно върху тази линия трябва да бъде фокусирана и европейската външна политика: да използва политически, икономически, а защо не и военни средства, за да спомогне за нормализирането на обстановката в Северна Африка.

Die Welt

Разбира се, че бежанците трябва да бъдат разпределени

Лидерите на страните-членки на ЕС се договориха да разпределят по цялата територия на Европейския съюз местата за бежанците от трети ст...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа