Европейският съюз и Турция с план за справяне с бежанската криза

4856
Европейският съюз и Турция с план за справяне с бежанската криза
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейският съюз и Турция се договорили по принцип по план за действие за намаляване потока от бежанци към Стария континент, съобщи в. „Франкфуртер Алгемайне зонтагсцайтунг“.

Представители на Еврокомисията и турското правителство постигнали споразумението миналата седмица и то ще бъде одобрено утре по време на разговорите в Брюксел между лидери на ЕС и турският президент Реджеп Тайип Ердоган, посочва БГНЕС.

Тунелът под Ламанша е блокиран заради бежанци, действали организирано

Временно е спряно е движението по тунела под Ламанша заради проникването на бежанци в него, обяви компанията Eurotunnel, предаде AFP.&n...

Съгласно този план Турция ще приеме да засили действията си за осигуряване на границата си с ЕС чрез включване на нейни представители в съвместни патрули с гръцката брегова охрана в източно Егейско море, което ще се върши посредством координацията на службата за защита на границите на ЕС Фронтекс.

Всички мигранти, които бъдат заловени, ще бъдат връщани обратно в Турция, където ще бъдат изградени шест нови лагера с капацитет до 2 млн. души. Това ще бъде съфинансирано от ЕС.

Според информацията, позоваваща се на германски източници и на служители на ЕК, планът е обновено виждане на споразумението между Брюксел и Анкара от 2013 г. Ако в понеделник бъде постигнато съгласие, лидерите на ЕС ще бъдат запознати с плана преди тяхната следваща среща на върха в средата на октомври.

ЕС отдавна призова Турция да направи повече, за да бъдат спрени опитите на мигрантите да предприемат опасното прекосяване на морето до гръцките брегове, след като повече от 500 000 бежанци и мигранти достигнаха до Стария континент от началото на годината.

200 000 бежанци са минали през Македония, Груевски призова за обща позиция на ООН

От началото на тази година почти 200 000 души, главно сирийци, са минали през Република Македония. Това посочи македонският премиер Ник...

Лидерите от ЕС се споразумяха миналата седмица на извънредна среща по кризата с мигрантите да предложат повече помощи на Анкара и други страни от региона. В същото време в Брюксел са убедени, че Анкара би могла да се справи с оценяваните на около 30 000 трафиканти на хора от Турция към Европа.

От ЕС също така искат на турска територия да бъдат създадени „горещи точки“, която мярка засега е отхвърлена от премиера Ахмет Давутоглу.

В момента на турска територия вече има около 2 млн. бежанци от Сирия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com