Европейските банки се провалиха на стрес тестовете

18590
Европейските банки се провалиха на стрес тестовете
Снимка: Getty Images / Guliver

25 от 130-те големи банки от еврозоната биха се провалили на тестовете за устойчивост, прилагани от Европейската централна банка (ЕЦБ), показват резултатите от проучване, което ще бъде огласено в неделя във Франкфурт.

Три сценария за банкови стрес тестове в САЩ

Федералният резерв на САЩ /Фед/ обяви в четвъртък, че е поискал от най-големите американски банки да покажат своята способност да изд...

Една на всеки пет банки не би издържала тези тестове, чиято цел е да се даде представа за способността на банките да поемат удари в условия на напрежение и дори на криза, предаде Bloomberg, цитиран от Стандарт нюз.

Това безпрецедентното изследване на ЕЦБ (quality review" - AQR) на балансите – нещо като радиография на активите и кредитите на 130 банки от зоната на еврото (плюс Литва) - е основен етап преди въвеждането на банков съюз и цели да установи доколко банките са солидни преди да се предприеме тази стъпка.

Проверките за здравето на банките са показали, че в Гърция, Кипър, Словения и Португалия финансови институции не са успели да достигнат минималните нива на капиталова адекватност в края на 2013-а, а 10 от тях все още изпитват затрудения.

Банките в Испания и Франция като цяло се справят по-добре от очакванията.

Банковата тайна в ЕС на практика пада скоро

Финансовите министри на 28-те страни от ЕС се договориха в Люксембург за въвеждане на автоматичен обмен на банкови данни. Това съобщи е...

Закъсалите банки имат две седмици, за да представят план за увеличаване на капитала пред Европейската централна банка (ЕЦБ), която ще реши дали да им даде зелена светлина.

Говорителят на ЕЦБ заяви, че резултатите от тестовете все още не са окончателно готови.

"Резултатите не са окончателни, докато не бъдат разгледани от управителния съвет на Европейската централна банка в неделя на 26 октомври, след което ще бъдат обявени", заяви той.

"Дотогава всякакви публикации в медиите за изхода от тестовете са по същество спекулативни."

Барозу: Искането за доплащане не е изненада за европейските страни

Искането към европейските страни да внесат допълнителни средства в бюджета на ЕС не е изненада. Това заяви днес председателят на ЕК Жоз...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа