Европейските санкции за Русия остават в сила засега

23751
Европейските санкции за Русия остават в сила засега
Снимка: Getty Images

ЕС прецени, че мирното споразумение между Москва и Киев все още не се прилага "коректно" в Източна Украйна и в резултат на това реши да запази икономическите санкции срещу Русия.

"Макар че бяха регистрирани окуражителни развития в политическия процес и в прилагането на някои аспекти от протокола от Минск", предвиждащ спиране на огъня и мирно споразумение, "все още е необходимо да се приложат коректно основните точки от този протокол", съобщи дипломатическата служба на ЕС в комюнике, предаде БГНЕС.

Въпросът за постепенна отмяна на санкциите на Брюксел срещу Русия може да бъде изнесен на срещата на високо ниво на ЕС на 23-24 октомври.

Русия готви хитър начин да свали оръжейното ембарго на ЕС

Хитър начин да бъде заобиколено наложеното оръжейно ембарго от ЕС подготвя Русия. По информация на РИА Новости най-големият производит...

След като наложи санкции за физически лица, най-вече от близкото обкръжение на руския президент Владимир Путин, Брюксел удари и по икономически сектори в Русия - най-вече банките и компаниите от областта на отбраната и петролната промишленост. Ограничения за издаване на визи и замразяване на авоари също са в сила срещу 119 руснаци и украинци и 23 компании, обвинени, че са били замесени в конфликта в Украйна. В отговор Москва наложи ембарго за внос на селскостопански продукти от Европа, но бързо вдигна част от него.

Междувременно стана ясно, че представители на ОССЕ, Украйна и Русия са се заели с разделянето на територията на Донбас на сектори за съблюдаване на примирието, заяви говорителят на СНСО на Украйна Андрей Лисенко.

„В момента на място работят представители на мониторинговата мисия, това е съвместна група в която са включени украински и руски военнослужещи и представители на ОССЕ. В момента те подготвят територията, на която ще бъдат, тоест провежда се разпределяне на силите и средствата за наблюдение”, заяви Лисенко.
„Ние се надяваме, че скоро те ще пристъпят към изпълнение на своите задължения и се надяваме, че това ще доведе до намаляване на интензивността на огъня”, добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа